Εκτύπωση

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Μελισσοκομίας τού Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, στο Άλσος Συγγρού, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το ταξίδι τής Βασούλας, τής μελισσούλας».

Οι μαθητές, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες διαδραστικές δραστηριότητες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ανακάλυψαν στοιχεία και πληροφορίες για τη δομημένη κοινωνία των μελισσών,τη ζωή και τις συνήθειές τους, τον βιολογικό τους κύκλο και τον σημαντικό ρόλο των μελισσών στη φύση.
Επίσης, έμαθαν για τα προϊόντα που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο.
Η μελισσοκομία, συγκεκριμένα, μας προσφέρει τον βασιλικό πολτό, τη γύρη, την πρόπολη, το κερί, το θρεπτικό μέλι, που με τις ευεργετικές του ιδιότητες κατέχει υψηλή θέση στη διατροφική πυραμίδα, αλλά και το δηλητήριο των μελισσών.
Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εκθέματα τού μουσείου και γνώρισαν την παραδοσιακή και σύγχρονη μελισσοκομία. 
Η αίθουσα περιελάμβανε μια συλλογή από σπάνιες ξύλινες και πήλινες κυψέλες από όλα τα μέρη τής Ελλάδας, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι, όπως καπνιστήρια και μελισσοκομικές μάσκες και μικρά και μεγάλα μελοπίθαρα που αποθήκευαν το μέλι.
Στο τέλος, στο εργαστήρι τού μουσείου, οι μαθητές επεξεργάστηκαν ένα λεπτό φύλλο κηρήθρας και το μετέτρεψαν σε ένα πρωτότυπο κερί.