Εκτύπωση

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 οι μαθητές τής Α´ τάξης τού Γ´Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Μύθοι τού Αισώπου και αρχαιοελληνικά παιχνίδια”.

Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διάφορους μύθους τού Αισώπου.

Μέσα από την πλοκή των μύθων αυτών κατάλαβαν ότι ο Αίσωπος έδινε πάντα ένα δίδαγμα σε μικρούς και μεγάλους.

Στη συνέχεια οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια, όπως τον ασκωλιασμό (κουτσό), την κρικηλασία (στεφάνι), την ισορροπία ράβδου, την ακινητίνδα (αγαλματάκια ακούνητα), τη σφαίρα (μπάλα) και τους αστραγάλους ζώων (κότσια), με τα οποία τα παιδιά των αρχαίων χρόνων γύμναζαν την ψυχή και το σώμα τους, και αφού έμαθαν τους κανόνες των παιχνιδιών, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν μερικά από αυτά.

Στο τελευταίο μέρος τού προγράμματος γνώρισαν και αρκετά παιχνίδια-αντικείμενα τής αρχαιότητας, το γιο-γιο, τον στρόβιλο (σβούρα), την πλαγγόνα (κούκλα) και την πλαταγή (κουδουνίστρα).

Οι μικροί μαθητές τού Σχολείου είχαν, τέλος, την ευκαιρία να κατασκευάσουν με πηλό κάποια από αυτά τα παιχνίδια και να τα πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό τής θαυμάσιας αυτής επίσκεψης, που σκοπό είχε να τους φέρει σε επαφή με την πολιτιστική παράδοση τού τόπου μας.