Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, την Τρίτη 30 Μαρτίου και την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 οι μαθητές των Α΄1, Α΄3 και Α΄2 τάξεων τού Γ΄Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, αντιστοίχως, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Επανάσταση 1821: Ήρωες στη θάλασσα, Ήρωες στη στεριά», που παρουσίασε η αρχαιολόγος-φιλόλογος κ. Μαριλένα Καραμπατέα.

Οι μικροί μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον είδαν εικόνες από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων στα χρόνια τής επανάστασης, έμαθαν για τα έθιμά τους, για τις δυσκολίες (έλλειψη σχολείων) και τους κινδύνους (παιδομάζωμα) που αντιμετώπιζαν.

Στη συνέχεια συνέλεξαν πληροφορίες για τους ήρωες τού ναυτικού αγώνα, τον Κανάρη, τον Μιαούλη, τη Μπουμπουλίνα.

Έμαθαν για τα πυρπολικά πλοία που χρησιμοποιούσαν οι μπουρλοτιέρηδες, για το ατμόπλοιο «Καρτερία», καθώς και για το πλοία «Αγαμέμνων» και «Άρης» τής θρυλικής Μπουμπουλίνας και τού Μιαούλη, αντιστοίχως.

Πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ήταν για τους μαθητές η παρουσίαση σημαντικών στιγμών τής επανάστασης μέσα από τις φιγούρες και τα  τού Γ΄Αρσακείου τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση άρεσε ιδιαιτέρως στους μαθητές και εμπλούτισε τις γνώσεις τους σχετικά με τον ηρωικό επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων.ery}