Εκτύπωση

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Γ΄ Δημοτικού Αρσακείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας "Κώστα Κοτσανά" και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αήρ και ὕδωρ».

Στόχος τής επίσκεψης ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν πώς οι αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία τής φύσης, όπως το νερό και τον αέρα, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Στο πρώτο μέρος τής ξενάγησης οι μαθητές γνώρισαν ορισμένα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφευρέσεις τής αρχαιότητας και συζήτησαν για την πρακτική εφαρμογή τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η ευφυής οινοχόη, η αυτόματη κρήνη, η κούπα τού Πυθαγόρα, το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη, το ξυπνητήρι με ήχο τού Πλάτωνα, ο πρώτος ηχητικός συναγερμός, η αιολόσφαιρα και η πυροσβεστική αντλία τού Ήρωνος ήταν μερικές από τις εφευρέσεις τις οποίες γνώρισαν οι μαθητές.


Μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έκαναν με τους ξεναγούς-εμψυχωτές, οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με τις ιδιότητες τού αέρα και τού νερού, εξέφρασαν απορίες και έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες.

Στο δεύτερο μέρος τής επίσκεψης οι μαθητές χρησιμοποίησαν ορισμένες αυτοσχέδιες κατασκευές και συνειδητοποίησαν με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο τη λειτουργία των εφευρέσεων, καθώς και τους κανόνες τής Φυσικής Επιστήμης οι οποίοι καθορίζουν τη λειτουργία τους.

Τέλος, κατασκεύασαν με απλά υλικά την κούπα τού Πυθαγόρα, την οποία πήραν μαζί τους ως ενθύμιο τής επίσκεψης αυτής.