Εκτύπωση

Οι μαθητές τής Α΄τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, τον Πύργο τής Βασιλίσσης Αμαλίας και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από την ελιά… στο λαδάκι».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και, συγκεκριμένα, στην ενότητα «Τρέφομαι υγιεινά, χτίζω το σώμα μου σωστά».

Σκοπός τού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η βιωματική συμμετοχή των μαθητών στο παραδοσιακό λιομάζωμα και η γνώση τής διατροφικής αξίας τού ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή.

Αρχικά οι μαθητές άκουσαν και δραματοποίησαν τον μύθο τής διαμάχης τού θεού Ποσειδώνα και τής θεάς Αθηνάς και τής επικράτησης τής  θεάς Αθηνάς, η οποία προσέφερε το ιερό δέντρο τής ελιάς στους κατοίκους τής Αθήνας.

Έπειτα οι μικροί μαθητές επισκέφθηκαν τον ελαιώνα, όπου τα ελαιόδεντρα αναπτύσσονται και καρποφορούν με τρόπο βιολογικό.
Εκεί, με ραβδιά (δάρτες) και τσουγκράνες (χτένια), ράβδισαν τις ελιές και γέμισαν τα λιόπανα με τους θρεπτικούς καρπούς.

Στη συνέχεια, στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής τού ελαιόλαδου και έμαθαν για τα προϊόντα (βούτυρο, σαπούνι) που παράγονται από το λάδι.
Δοκίμασαν, επίσης, ψωμί με αγνό λάδι και έφτιαξαν λαδοκούλουρα.

Οι μαθητές χάρηκαν πολύ το λιομάζωμα, καθώς και όλη τη διαδικασία παραγωγής τού ελαιόλαδου.
Και, πέρα από την όμορφη αυτή δραστηριότητα, κατάλαβαν πως «Το λάδι το αγνό σαν χρυσάφι είναι υγρό! Γεύση και υγεία μάς χαρίζει, τον οργανισμό μας θωρακίζει!».