Εκτύπωση

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄τάξης τού Γ΄Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τέχνη και Μαθηματικά - Επιστήμη και Τεχνολογία” και, συγκεκριμένα, την ενότητα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων».

Σκοπός τού προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι μικροί επισκέπτες την άμεση σχέση τής Τεχνολογίας με την Επιστήμη, την Τέχνη και τα Μαθηματικά.

Μέσα από την περιήγηση στα σημαντικά εκθέματα τού μουσείου κατανόησαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία για να μετρούν τον χρόνο και να μελετούν τα άστρα.

Παρατήρησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον "Μηχανισμό των Αντικυθήρων", που θεωρείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός μηχανικός υπολογιστής-όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, ενώ παρουσιάζει και ομοιότητες με έναν πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν προβολή σχετική με τη λειτουργία τού μηχανισμού, ο οποίος αποτελείται από δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας (γρανάζια), που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες.

Τέλος, με τη χρήση εκτυπωμένων, σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, γραναζιών διαφορετικού μεγέθους, οδηγήθηκαν σταδιακά στην ανακάλυψη και κατανόηση των βασικών στοιχείων λειτουργίας των γραναζιών.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών ήταν για τους μαθητές και τις μαθήτριες μια πολύ διαφορετική και ενδιαφέρουσα επίσκεψη, καθώς και μια ευκαιρία για έναν πρωινό περίπατο στο ιστορικό κέντρο τής πόλης μας.