Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρακολούθησαν ομιλία τής κ. Ευαγγελίας Σαντοριναίου, τέως διευθύντριας των Αρσακείων Σχολείων, η οποία με τον εύληπτο και θερμό της λόγο παρουσίασε τον βίο και το έργο τής Αγίας Φιλοθέης τής Αθηναίας στη Βιβλιοθήκη των Σχολείων.

Στην έναρξη τής ομιλίας της, για να κατανοήσουν οι μαθητές το χωροχρονικό πλαίσιο, η κ. Σαντοριναίου παρουσίασε πίνακες τής τουρκοκρατούμενης Αθήνας τον 16ο αιώνα, τότε δηλαδή που έζησε και η Αγία Φιλοθέη, κατά κόσμον Ρηγούλα ή Ρεβούλα, Παρασκευή, με καταγωγή από την αθηναϊκή αρχοντική οικογένεια των Μπενιζέλων. Μετά τον θάνατο των γονέων της έγινε μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία την έχει ανακηρύξει αγία και είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη των Αθηνών, καθώς η προσφορά της στον τόπο υπήρξε σημαντική και το πατρογονικό της σπίτι, μοναδικό διασωθέν οίκημα τής εποχής, βρίσκεται στην περιοχή τής Πλάκας. Η μνήμη της τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, καθώς μέσα από το μάθημα τής Ιστορίας έχουν αντλήσει την απαραίτητη ιστορική γνώση και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη, ώστε να συνδέουν τις πληροφορίες τής παρουσίασης με τις ιστορικές πηγές.