Αρσάκεια Ιωαννίνων
Πλήθος μεταλλίων και πολλές διακρίσεις απέσπασαν οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού που συμμετείχαν στον εθνικό προκριματικό γύρο τού Μαθητικού Διαγωνισμού World Scholar's Cup στην αγγλική γλώσσα. Ο προκριματικός γύρος τού Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2016. Και οι 5 τριμελείς ομάδες τού Αρσακείου προκρίθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους παγκόσμιους γύρους τού Διαγωνισμού. Οι παγκόσμιοι γύροι θα διεξαχθούν στην Μπανγκόγκ τον Ιούνιο και στην Πράγα τον Ιούλιο τού 2016. Στη συνέχεια οι νικήτριες ομάδες των δύο αυτών γύρων θα συμμετάσχουν στο Τουρνουά των νικητών που διοργανώνει το Yale University το φθινόπωρο.
Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας. Διοργανώνεται από την ομάδα τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού World Scholar's Cup και αποτελεί μια γιορτή μάθησης, καθώς οι συμμετέχοντες πρέπει να μελετήσουν και να εξετασθούν σε συγκεκριμένα θέματα με τρόπο παιγνιώδη και σύγχρονο, που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους.
Το εφετινό κεντρικό θέμα τού διεθνούς διαγωνισμού είναι "An Imperfect World" ("Ένας ατελής κόσμος") και εξετάζεται υπό το πρίσμα 6 επιστημονικών πεδίων: των Νομικών Επιστημών, των Θετικών Επιστημών, τής Ιστορίας, τής Λογοτεχνίας, των Τεχνών, τής Μουσικής και των Κοινωνικών Επιστημών.
Από τους μαθητές τού Αρσακείου που διακρίθηκαν:
- η Γεωργία-Αιμιλία Σαράφη (Α΄ τάξη) κατέλαβε την θέση στο πεδίο των Τεχνών, διακρίθηκε στο πεδίο τής Λογοτεχνίας, συμμετείχε στον τελικό τού Debate ως κριτής και ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος τού Αρσακείου καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους μαθητές σε όλα τα αγωνίσματα συνολικά
- η Χριστίνα Τσιαδή-Δημητροπούλου (Β΄ τάξη) κατέλαβε την θέση στο επιστημονικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών και την θέση στο ατομικό αγώνισμα τής Γραπτής Έκφρασης
- η Μυρτώ Χρονοπούλου (Β΄ τάξη) συμμετείχε στον τελικό τού Debate
- η Αλεξία Μοσχονά (Γ΄ τάξη) και η Καλυψώ-Σοφία Σδράλη (Β΄ τάξη) κατέλαβαν την και την θέση, ατνίστοιχα, στο ατομικό αγώνισμα τής Γραπτής Έκφρασης
- την θέση στο ομαδικό αγώνισμα Team Bowl κατάκτησε η ομάδα που αποτελείτο από τους μαθητές Αλεξία Μοσχονά (Γ΄ τάξη), Καλυψώ-Σοφία Σδράλη (Β΄ τάξη) και Χριστόφορο Κουτσόλαμπρο (Α΄ τάξη)
- στην ομαδική κατάταξη στο αγώνισμα τής Γραπτής Έκφρασης η ομάδα που αποτελείτο από τους μαθητές Αλεξία Μοσχονά, Καλυψώ-Σοφία Σδράλη και Χριστόφορο Κουτσόλαμπρο κατέλαβε την θέση καθώς και την θέση στη συνολική κατάταξη των ομάδων
-  στην ομαδική κατάταξη στο αγώνισμα τής Γραπτής Έκφρασης, η ομάδα των μαθητριών που αποτελείτο από τις μαθήτριες τής Β΄ τάξης Αναστασία Σταθοπούλου, Χριστίνα Τσιαδή-Δημητροπούλου και Μυρτώ Χρονοπούλου κατέλαβε την θέση.
Διακρίσεις απέσπασαν επίσης οι μαθητές: Αναστασία Σταθοπούλου (Β΄ τάξη) στο πεδίο των Τεχνών και τής Λογοτεχνίας και ο μαθητής Κωνσταντίνος Καραμπίνος (Α΄ τάξη) στις Κοινωνικές Επιστήμες.
Οι 15 μαθητές που εκπροσώπησαν Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ανά ομάδες είναι οι:
1. Μοσχονά Αλεξία, Σδράλη Σοφία, Κουτσόλαμπρος Χριστόφορος
2. Σταθοπούλου Αναστασία, Τσιαδή-Δημητροπούλου Χριστίνα, Χρονοπούλου Μυρτώ
3. Πετραδάκη Δέσποινα, Παναγιώτου Μάιρα, Γεωργακοπούλου Ιωάννα
4. Καραμπίνος Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδη Ντέμυ, Γεωργία-Αιμιλία Σαράφη
5. Κονίδα Ελένη, Ροζάκη Μάιρα, Γουρνέλλη Μαρία.

Τους μαθητές προετοίμασε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαρία Δημητροπούλου, υπεύθυνη τού Διαγωνισμού.

Λίγα λόγια για το World Scholar's Cup
Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες, διασκεδαστικές και γρήγορα ανερχόμενες εξωδιδακτικές δραστηριότητες στον κόσμο. Συμμετέχουν περίπου 15.000 μαθητές από 36 χώρες. Πρόκειται για μια γιορτή μάθησης, μια εκπαιδευτική εμπειρία, στην οποία οι μαθητές όχι μόνο μελετούν και διαγωνίζονται σε διάφορα θέματα αλλά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εκτιμούν την ομαδική εργασία.
Οι μαθητές, σε ομάδες των τριών, διαγωνίζονται σε 4 αγωνίσματα (ατομικά και ομαδικά), τα οποία αναδεικνύουν όχι μόνο τις γνωστικές τους ικανότητες αλλά και καλλιεργούν πολλές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης τής ρητορικής τους δεινότητας, τη γραπτή έκφραση, την ομαδική εργασία και την κριτική ικανότητα. Κάθε χρόνο υπάρχει ένα βασικό κεντρικό θέμα το οποίο μελετούν οι μαθητές, αλλά υπό το πρίσμα 6 διαφορετικών επιστημονικών πεδίων: των Νομικών Επιστημών, των Θετικών Επιστημών, τής Ιστορίας, τής Λογοτεχνίας, των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών.
Τα αγωνίσματα είναι: 1. Debate, 2. Collaborative Writing (Γραπτή έκφραση), 3. Team Bowl (Συνεργατική επίλυση προβλημάτων) και 4. Scholar's Challenge (Ερωτήσεις κρίσεως και λήψης αποφάσεων).
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.scholarscup.org/