Αρσάκεια Ιωαννίνων
Μικρή ομάδα μαθητών τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με συνοδό καθηγητή τον φυσικό κ. Β. Χαμηλοθώρη,την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 συμμετείχαν στη "Βραδιά τού ερευνητή" στο κτήριο «Αβέρωφ» τού ιστορικού συγκροτήματος τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων. Η "Βραδιά τού ερευνητή" αποτελεί έναν θεσμό που οργανώνεται εδώ και 11 χρόνια από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις. Βασικός στόχος της είναι η προβολή και η ανάδειξη τού έργου των ερευνητών στο ευρύ κοινό.
Παρόλο το πιεσμένο τους πρόγραμμα, οι μαθητές επέλεξαν να αφιερώσουν το βράδυ τής Παρασκευής στο να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, τα ερευνητικά κέντρα και τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων τού Ε.Μ.Π.
Ανάμεσα σε αρχιτεκτονικές μακέτες, τεχνητούς δορυφόρους, μετρητές ραδιενέργειας, ρομπότ και 3D εκτυπωτές, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον «μυθικό» κόσμο τής πανεπιστημιακής έρευνας. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, πρωτότυπα πειράματα Φυσικής και ομιλητές σε ζωντανή σύνδεση με το CERN τής Γενεύης ήταν η τόνωση που χρειάζονταν στην προσπάθειά τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.