Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο τής ερευνητικής εργασίας (project) με θέμα "Συναισθηματική νοημοσύνη - Διερευνώντας τα συναισθήματά μας" τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μαθητών μας με τον επιστημονικό διευθυντή τού Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής τής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αργώ» κ. Χάρη Καραμπέτσο, στο αμφιθέατρο τού Σχολείου μας.
Ο κ. Χάρης Καραμπέτσος είναι ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διδάκτορας Ιατρικής τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και διατελεί επιστημονικός διευθυντής τού Κέντρου Πρόληψης «Αργώ».
Το Κέντρο Πρόληψης «Αργώ» ( http://www.kpargo.gr/ ) προέρχεται από την πρωτοβουλία των Δήμων Χολαργού-Παπάγου και Αγ. Παρασκευής που, σε συνεργασία με φορείς τής τοπικής κοινότητας, ίδρυσαν μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τον Σεπτέμβριο τού 2000. Οι δράσεις τού «Αργώ» απορρέουν από μια φιλοσοφία συνολικής πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσω τής προαγωγής τής ψυχοκοινωνικής υγείας στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, με:
  • Ψυχο-παιδαγωγικά σεμινάρια και  βιωματικές ομάδες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων
  • Βιωματικές ομάδες γονέων
  • Βιωματικές ομάδες και εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας σε εφήβους μαθητές
  • Παρεμβάσεις στη κοινότητα με τη μορφή ομιλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • Εθελοντισμό
Η συνάντηση στο Σχολείο μας οργανώθηκε με πρωτοβουλία τής δρος Κατερίνας Γλέζου, καθηγήτριας Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών και υπεύθυνης καθηγήτριας τής προαναφερόμενης ερευνητικής εργασίας (project), μετά από την σύμφωνη γνώμη τής Διευθύντριας τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Αμαλίας Μαυροειδή.
Κατά τη συνάντηση οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις υπό την καθοδήγηση τού κ. Καραμπέτσου, επιδεικνύοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας.
Μετά το τέλος τής συνάντησης οι μαθητές ευχήθηκαν να τους δοθεί πάλι η ευκαιρία να μιλήσουν με τον κ. Καραμπέτσο και στο μέλλον.

Ακολουθούν ενδεικτικά σχόλια μαθητών  μετά την αποχώρηση τού κ. Καραμπέτσου:

" Ήταν μια φοβερή εμπειρία ζωής!"
" Πολύ χρήσιμο το σημερινό μάθημα. Μας βοήθησε να ανοιχτούμε, να γνωριστούμε καλύτερα, να μοιραστούμε."
" Ήρθαμε πιο κοντά, ανοίξαμε τις καρδιές μας, μοιραστήκαμε τα συναισθήματά μας."
"Ήθελε να μας ακούσει. Ένιωσα ότι μας καταλάβαινε, ήξερε πολλά, δεν φοβόταν να πει τα πράγματα με τ'  όνομά
  τους για τον έρωτα, για τις σχέσεις, για τους εφήβους."
" Ένιωσα οικειότητα, άνοιγμα, ευγνωμοσύνη. Πρέπει να ξαναρθεί!"
" Ήταν ειλικρινής, δημιούργησε οικεία ατμόσφαιρα, μας έλεγε δικές του εμπειρίες και μας έκανε να ανοιχτούμε και
  να μιλήσουμε για μας".