Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές Τατούλης Παναγιώτης και Τσιώνης Κωνσταντίνος είναι οι δύο από τους οκτώ μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού που επελέγησαν να συμμετάσχουν στη δράση «Δόκιμοι ερευνητές 2017», που οργανώνει το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο διάστημα από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017.
Εκτός από αυτούς, οι μαθητές Ροζάκη Μάιρα και Χαβάτζας Λευτέρης θα συμμετάσχουν στην ημερίδα ενημέρωσης για τη Σύγχρονη Φυσική που θα γίνει στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017.
Η επιλογή των μαθητών έγινε μετά από γραπτές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τού Πάσχα, με την καθοδήγηση τού καθηγητή Φυσικής κ. Βύρωνα Χαμηλοθώρη. Το επίπεδο των μαθητών ήταν ιδιαίτερα υψηλό και ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά σε θέματα αρκετά μεγάλης δυσκολίας και διαφορετικού είδους από τα συνηθισμένα.
Σκοπός τής συγκεκριμένης δράσης είναι η συμμετοχή μαθητών Β΄ Λυκείου για μία εβδομάδα ως «ερευνητών» σε εργαστήρια τού ΙΠΣΦ, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή με την καθοδήγηση των ερευνητών.
Με την πρωτοβουλία αυτή το ΙΠΣΦ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν την πρώτη επαφή με την πειραματική Φυσική στις θεματικές επιστημονικές περιοχές τού Ινστιτούτου. Επιπλέον να εμπνεύσει και να προσφέρει κίνητρα σε μαθητές 16 ετών και άνω να ασχοληθούν με την έρευνα, ενθαρρύνοντάς τους να ακολουθήσουν στη συνέχεια επιστημονική σταδιοδρομία.