Εκτύπωση

Εντυπώσεις μαθήτριας  τού Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων:

"Η Διεθνής Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων ήταν από τις κορυφαίες εμπειρίες τής σχολικής μου ζωής. Πρόκειται για ένα συνέδριο-προσομοίωση τής Ευρωβουλής, οργανωμένο από νέους, απευθυνόμενο σε νέους. Με συμμετοχή 300 περίπου μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη, η φετινή συνδιάσκεψη έλαβε χώρα στο Αμβούργο τής Γερμανίας. Εκε, ήμουν στην 14μελή επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, όπου το θέμα  το οποίο κληθήκαμε να μελετήσουμε, να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το τελικό μας ψήφισμα είχε να κάνει με την αποσιώπηση των σκοτεινών σελίδων τής ιστορίας κάθε έθνους.

Όσον αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι ήταν σίγουρα μια πρόκληση να ανταποκριθούμε στα απαιτητικά θέματα των επιτροπών. Παρ' όλα αυτά, μετά το πέρας τού συνεδρίου μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πολύ πιο ενεργός πολίτης, με αντίληψη για θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους νέους και με βαθύτερη κατανόηση τού θεσμού τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ενισχύθηκαν προσωπικές μου δεξιότητες σχετικά με τη δημόσια ομιλία, την έκφραση αλλά και αποδοχή απόψεων, τη διατήρηση τής διπλωματικότητας σε μια ομάδα που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία και πολλά ακόμα.
Αυτό όμως που έκανε την εμπειρία τόσο ξεχωριστή είναι οι άνθρωποι με τους οποίους την μοιράστηκα. Πέρασα 10 μέρες με παιδιά τής ηλικίας μου· συζούσαμε, ξυπνούσαμε μαζί, συζητήσαμε ως επιτροπή ώρες επί ωρών, γελάσαμε μαζί, χορέψαμε στον δρόμο, κλάψαμε την ώρα του αποχωρισμού μαζί.
Από όλους όσους γνώρισα έμαθα πράγματα για τον κόσμο, εμπειρίες που δεν θα βρεις σε κάποιο βιβλίο και δεν μπορείς να μάθεις αλλιώς, παρά μόνο ακούγοντάς τες από αυτούς που τις ζουν. Αυτό βοήθησε αφάνταστα στη διεύρυνση των οριζόντων μου, μπορώ να πω ακόμα και στη διαμόρφωση τής κοσμοθεωρίας μου. Προερχόμενοι από κάθε γωνιά τής Ευρώπης, νέοι, άγνωστοι μεταξύ μας, συναντηθήκαμε στο Αμβούργο, όπου αποκτήσαμε εμπειρίες ζωής, ερχόμενοι παράλληλα τόσο κοντά ο ένας στον άλλον που μπορώ πλέον να πω με σιγουριά ότι αυτές οι φιλίες θα παραμείνουν.
Σίγουρα η ενασχόλησή μου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων δεν σταματάει εδώ και ανυπομονώ για την επόμενη εμπειρία..."    

Ανδριανή Καρδάτου (Γ΄ τάξη)