Εκτύπωση

Η Σάλπιγξ Ελληνική, η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821! - Δωρεά της εταιρείας Alter Ego στους μαθητές του σχολείου μας.

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, η οποία εκδόθηκε από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη στην Καλαμάτα την 1η Αυγούστου 1821, σε σχήμα 4ο, δίστηλη και τετρασέλιδη. Τα τρία πρώτα φύλλα (15, 20 Αυγούστου) –πιθανόν και τα μοναδικά- σώζονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, από δωρεά του Τιμολέοντα Φιλήμονα. Το πρώτο φύλλο μάλιστα έχει και εξώφυλλο.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης έφερε το τυπογραφείο, με προσωπικά του έξοδα και υπό άκρα μυστικότητα, από την Τεργέστη στην Καλαμάτα. Ο «πατέρας» της ελληνικής δημοσιογραφίας Θεόκλητος Φαρμακίδης ήταν ο συντάκτης και εκδότης της εφημερίδας και ο πρωτοπόρος τυπογράφος Κωνσταντίνος Τόμπρας ανέλαβε την εκτύπωση. 


Στην «Σάλπιγγα Ελληνική» μεταξύ άλλων δημοσιεύθηκαν: • Η Επαναστατική Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη • Η παραίνεση του Δημήτριου Υψηλάντη για ομόνοια, πολεμική ετοιμότητα και μη κακοποίηση άοπλων Τούρκων • Η επαναστατική προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις ευρωπαϊκές αυλές.

Να σημειωθεί ότι τα Αρσάκεια συνδέονται έμμεσα με την πρώτη αυτή ελληνική εφημερίδα, δοθέντος ότι ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, Διδάσκαλος τού Γένους, κορυφαίος Έλληνας διαφωτιστής και αγωνιστής τής ελληνικής Επαναστάσεως, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (διαβάστε σχετικά εδώ: https://history.arsakeio.gr/index.php/f-e-kai-1821/101-theoklitos-farmakidis-enas-apo-tous-megalyterous-ekprosopous-toy-neoellinikoy-diafotismoy ).

Η Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και ο Σύλλογος Διδασκόντων Καθηγητών ευχαριστούν θερμά την εταιρεία Alter Ego γι΄ αυτή την προσφορά πιστεύοντας ότι το μοναδικό αυτό κειμήλιο είναι μεγάλης συναισθηματικής αξίας και θα αποτελέσει για τους μαθητές μας εφόδιο συμπαράστασης για τις μελλοντικές ιστορικές τους αναζητήσεις.

salpigks