Αρσάκεια Ιωαννίνων

«Να γίνεις γονέας είναι εύκολο, να είσαι όμως γονέας είναι δύσκολο!»

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012, ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου. Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών επισημαίνοντας ότι η οικογένεια έχει τον πρωταρχικό ρόλο για την πλήρη αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Το παιδί θα πρέπει να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση. Να μεγαλώνει μέσα σε ασφάλεια, να ανθίζει μέσα σε αγάπη και να μεγαλουργεί μέσα στην επιβράβευση. Να παίρνει στήριξη που να του δηλώνει αποδοχή. Αποδοχή για την επιλογή του, αποδοχή για την προσπάθειά του που δεν στέφεται πάντα με επιτυχία. Ας δείξουμε λοιπόν ως γονείς «ελευθερόφρονα έλεγχο» για το ψυχολογικό κλίμα που πρέπει να κυριαρχεί στην οικογένεια, «σπουδάζουσα αδιαφορία» για την στάση μας απέναντι στην τάση του παιδιού για αυτονομία και «εποικοδομητική δυσαρέσκεια» για την στάση μας απέναντι στα συμβαίνοντα έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια αμοιβαία αποδοχή και συνεργασία ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή για όλα τα παιδιά.

Γιατί ό,τι παίρνει το παιδί από τους γονείς του, αυτό θα δώσει αργότερα ως γονέας και στα δικά του παιδιά. Γίνεται ανακύκλωση-αναπαραγωγή των προσωπικών βιωμάτων από γενιά σε γενιά! Γι’ αυτό η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι παιδαγωγούσα!

Ας ανοίξουμε λοιπόν την αγκαλιά μας και ας δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει. Ας τους δώσουμε απλόχερα τα τρία θεία δώρα:

Αγάπη Αγάπη Αγάπη