Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η 12η Ιουνίου είναι αφιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 1.2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα η 12η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικής που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Περίπου 170 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και σε άλλους επικίνδυνους χώρους ενώ θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή. Παιδιά ακόμα και 5 ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω ατυχήματος. Η UNICEF ξεκίνησε μια κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας με στόχο τον τερματισμό της εργασίας των παιδιών. Στην Ελλάδα 50 χιλιάδες ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες ενώ κάθε χρόνο 10 χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν αναγκαία και αυτονόητη τη κατάργηση της παιδικής εργασίας. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες κυβερνήσεων, οργανώσεων και πολιτείας. Για να ξεπεραστεί μια τέτοια δυσκολία απαιτείται η θεσμοθέτηση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, καταγραφή όλων των γεννήσεων, συλλογή και παρακολούθηση των στοιχείων.

Στο σχολείο μας, όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ασχολήθηκαν διεξοδικά με το θέμα αυτό παρουσιάζοντας εργασίες τους με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.

 ***

«Ηρώα και τρόπαια στήσαμε παντού

Πως να ψηλώνει μάθαμε το στάχυ

Κουρσέψαμε τα μυστικά του νου

Μα της καρδιάς τη χάσαμε τη μάχη»

                                             Μαρκίνας