Εκτύπωση

Τη δεύτερη εβδομάδα τού Σεπτεμβρίου 2023 το Τμήμα Αγγλικών τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε δύο μαθήματα αφιερωμένα στην ημέρα των ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές έλαβαν υλικό ειδικά διαμορφωμένο για το αφιέρωμα στην ημέρα, σε μορφή φυλλαδίου, από την καθηγήτρια κ. Α. Κεραμίδα. (δείτε εδώ)

Το υλικό στο φυλλάδιο είχε στόχο οι μαθητές να αναστοχαστούν με κριτική σκέψη και διάθεση τα κίνητρα που τους παρακινούν να μαθαίνουν Αγγλικά, καθώς και τη σχέση τους με τα Αγγλικά ως ξένη γλώσσα, κατά την πορεία εκμάθησης τής γλώσσας σε προσωπικό επίπεδο.

Οι μαθητές, επίσης, παρακολούθησαν μια ομιλία, TED-ed, σχετικά με το πώς κάθε διαφορετική γλώσσα έχει τη δύναμη να διαμορφώσει στους ομιλητές της τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους... Τέλος, οι μαθητές αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις για την έκφραση «Το να μιλά κανείς μια δεύτερη γλώσσα είναι σαν να έχει μια δεύτερη ψυχή».

Καθόλη τη διάρκεια τής ενασχόλησης με το εκπαιδευτικό υλικό, οι μαθητές έδειξαν ιδαίτερο ενθουσιασμό, μοιράστηκαν ποικίλες σκέψεις και αποκόμισαν γνώσεις γύρω από το θέμα, που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Πάνω απ’ όλα, όμως, εκείνο που έδωσε ιδιαίτερη χαρά στους μαθητές ήταν η ευκαιρία που είχαν να σκεφτούν και να μιλήσουν για τα Αγγλικά ως ξένη γλώσσα όχι μέσα στο στενό πλαίσιο τής εκμάθησης, αλλά ως μια πολυδιάστατη έννοια που συνδέεται σε προσωπικό επίπεδο με τα βιώματά τους και με πτυχές τής κουλτούρας τους, όπως η μουσική, τα σπόρ, η μόδα, η γαστρονομία και οι τέχνες.

001