Αρσάκεια Ιωαννίνων
banner3  VHMA MATHITON 3    amis unis 1    banner1821

Αγαπητά μας παιδιά,

Δεν θέλαμε να σας απευθύνουμε ένα τυποποιημένο μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μιας χρονιάς ιδιαίτερης και δύσκολης για όλους μας.

Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, η οποία δείχνει δύο μαθητές στα Γιάννενα τη δεκαετία του 1960.

balafas
Δείτε προσεκτικά τη φωτογραφία και προσπαθήστε να εστιάσετε σε κάποιες λεπτομέρειες, που έχουν ιδιαίτερη αξία και βαθύτατους συμβολισμούς. Τα δύο παιδιά είναι ντυμένα με κάπως φτωχικά ρούχα και παπούτσια, μάλιστα το μεν κορίτσι φοράει μαντήλι (όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στην επαρχία), ενώ το αγόρι κοντό παντελόνι, παρότι είναι χειμώνας. Φτώχεια, θα συμπεράνετε. Τα παιδιά όμως αυτά ήταν τυχερά σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους της επαρχίας, οι οποίοι την ίδια εποχή περπατούσαν χιλιόμετρα ξυπόλητοι μέχρι να φτάσουν στο σχολείο, όπου η διαδικασία της μάθησης επιτυγχανόταν με ανύπαρκτα εποπτικά μέσα, με άθλιες κτηριακές εγκαταστάσεις, συχνά όμως, δυστυχώς, και με ξυλοδαρμό από τον δάσκαλο.

Εκείνο όμως που περισσότερο μας εντυπωσιάζει στη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η ύπαρξη μιας ομπρέλας, την οποία μάλιστα κρατούν με αγωνία τα δύο παιδιά, προσπαθώντας να μη βραχούν.

Μια τέτοια ομπρέλα, ένα καταφύγιο, ένα απάνεμο λιμάνι, αναζητούμε όλοι μας στη ζωή. Κι αυτό το καταφύγιο είναι το σχολείο, ο χώρος όπου με τη διδασκαλία αλλά και την κοινωνικοποίηση, οι μαθητές αποκτούν τα εφόδια για ένα καλύτερο αύριο, σπέρνουν τον σπόρο για τους καρπούς που θα δρέψουν ως ενήλικοι.

Ασφαλώς και δεν θα παραβλέψουμε τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν πλέον παντού λόγω της πανδημίας. Ως εκπαιδευτικοί, κυρίως όμως και ως γονείς, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η κατά πρόσωπον επικοινωνία, πόσο σκληρό είναι το να βλέπουμε τους άλλους πίσω από μια μάσκα ή να απαγορεύεται να τους αγγίξουμε. Είναι μια δοκιμασία πρωτοφανής, όμως αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν έμεινε στο απυρόβλητο.

Η πειθαρχία είναι καταστατικό στοιχείο της γνώσης, ταυτόχρονα όμως και δείγμα ωριμότητας, σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας, προς τον συμμαθητή μας, τον συμπολίτη μας. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν συνεπάγεται υποταγή, αλλά αποτελεί ένδειξη προσωπικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε εποχή εμπεριέχει μια δοκιμασία, άλλοτε μικρότερη κι άλλοτε μεγαλύτερη. Οι πρόγονοί μας έζησαν απείρως δυσκολότερες καταστάσεις, όμως αντεπεξήλθαν με γενναιοφροσύνη και προχώρησαν με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον. Στα χέρια μας, λοιπόν, είναι να δείξουμε ότι, εμπνεόμενοι από το δικό τους παράδειγμα, θα τους μιμηθούμε, ώστε να εξέλθουμε με ασφάλεια από αυτή τη στενωπό. Έτσι, θα έχουμε κι εμείς τη χαρά με τη σειρά μας να αφηγούμαστε περήφανοι στους απογόνους μας ότι δεν λυγίσαμε μπροστά στις δυσκολίες.

Ευχόμαστε από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και φώτιση!

Καλή πρόοδο!

Με αγάπη

Νέλλη Παππά

Διευθύντρια του Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Ανακοινώσεις Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30