Εκτύπωση

Η αποφοίτηση

Η Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 ήταν μια μέρα ξεχωριστή για το Αρσάκειο Ιωαννίνων, το νεότερο μέλος της αρσακειακής οικογένειας. Οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί του, γονείς, επίσημοι αλλά και πλήθος παρευρισκομένων καταχειροκρότησαν τους πρώτους αποφοίτους τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων!

Το Αρσάκειο Ιωαννίνων ξεκίνησε τη λειτουργία του με Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο το σχολικό έτος 2009-2010 και φέτος, δέκα χρόνια αργότερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εορτή αποφοίτησης σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
   
001

Η αποφοίτηση αυτή είχε ξεχωριστή και συμβολική σημασία για τα Αρσάκεια Ιωαννίνων, καθώς σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση ενός κύκλου εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, φιλόλογος και πρόεδρος τού Ι.Μ.Ι.Α.Χ. (Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου), Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής τού Τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Ανδρέας Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εταίρος τής Φ.Ε., ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

002   003   004   005

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Μαρίας Νάκα και την επίδοση των απολυτηρίων στους μαθητές τής Γ΄ τάξης από τον Διευθυντή του Λυκείου κ. Παύλο Μαυρόγιαννη αλλά και των αναμνηστικών που φιλοτέχνησε ειδικά για την περίσταση ο κ. Δήμος Παπαδόπουλος, σχεδιαστής κοσμημάτων και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

009

Το ιστορικό της ίδρυσης Αρσακείου στα Γιάννενα

Η ανέγερση τού σχολικού συγκροτήματος του Αρσακείου Ιωαννίνων ξεκίνησε το 2004 και το Σχολείο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον Φεβρουάριο τού 2010. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αποφάσισε την ίδρυση Αρσακείου στα Γιάννενα ανταποκρινόμενη στο αίτημα τής τοπικής κοινωνίας και στο χρέος της προς τον ευεργέτη της Απόστολο Αρσάκη. Έτσι, ίδρυσε Αρσάκειο Σχολείο στα Ιωάννινα με απόφαση τού Διοικητικού Συμβουλίου και τού Προέδρου της καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη. [φωτό από τα εγκαίνια]

Όραμα του Αρσακείου Ιωαννίνων είναι να συμβάλει στην παιδευτική και την πνευματική ανύψωση τής ευρύτερης περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά τής πόλης των Ιωαννίνων αλλά και των γύρω περιοχών να αποκτήσουν την αρσακειακή παιδεία και αγωγή.

Με τη συμβολή τού έμπειρου διδακτικού τους προσωπικού, προερχόμενου από την τοπική κοινωνία, αποτελούν ένα μοναδικό κέντρο γνώσης και πολιτισμού, αντάξιο τής ιστορίας τόσο των ίδιων των Σχολείων όσο και τής περιοχής τής Ηπείρου.

Ημερίδα με το Center for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Harvard

Πρόσφατη απόδειξη αυτού αποτελεί η ημερίδα «Χρειαζόμαστε τα κλασικά γράμματα σήμερα;», την οποία συνδιοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Αρσάκειο Ιωαννίνων η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και το Center for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Harvard τον Ιανουάριο του 2019. Η Φ.Ε. έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Center for Hellenic Studies από το 2013 και η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τις υπογραφές του Gregory Nagy, διάσημου ομηριστή και καθηγητή του πανεπιστημίου Harvard, και του προέδρου της Φ.Ε. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών.

[φωτό του πάνελ και της υπογραφής]

Στην ημερίδα αυτή, οι εκπαιδευτικοί του Αρσακείου Ιωαννίνων Παύλος Μαυρόγιαννης (διευθυντής του λυκείου), Κατερίνα Τάτση (διευθύντρια του Γυμνασίου) και Χρηστίνα Πλακούτση (φιλόλογος), Ελένη Παπανικολάου (διευθύντρια του Δημοτικού) και Χρήστος Τσατσούλης (φιλόλογος) παρουσίασαν εισηγήσεις, οι οποίες απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από το πολυπληθές κοινό.

[επισκόπηση της ημερίδας κ βίντεο των εισηγήσεων εδώ]