Αρσάκεια Ιωαννίνων
Κατά το σχολικό έτος 2015-2016, ανάμεσα στους 300 έφηβους βουλευτές που συμμετείχαν στη Κ΄ Σύνοδο τής Βουλής των Εφήβων ήταν και η μαθήτρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Ευφροσύνη-Βασιλική Ταραντίλη
Ο σκοπός τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» είναι η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με θέματα τής πολιτικής παιδείας, τής πολιτικής συμμετοχής, τής ευθύνης και των δικαιωμάτων τού ενεργού δημοκρατικού πολίτη.
Κατά τη διάρκεια τής Συνόδου, οι έφηβοι βουλευτές συμμετείχαν σε ανοικτή διαβούλευση εν όψει τής κατάρτισης τού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα τού Παιδιού που εκπονεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Συνήγορο τού Παιδιού. Οι προτάσεις τους θα ληφθούν υπ' όψιν για την κατάρτιση τού Εθνικού Σχεδίου Δράσης ως μέρος της γενικότερης διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.
Επίσης, πήραν μέρος σε ηλεκτρονικό φόρουμ που λειτούργησε υπό την εποπτεία των μελών τής επιτροπής του προγράμματος τής Βουλής των Εφήβων.
Ενημερώθηκαν και προβληματίστηκαν για τα δικαιώματα των νέων. Κατέθεσαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις τους και ξεκίνησαν σχετικό διάλογο.
Στην Ολομέλεια, την τελευταία ημέρα των εργασιών τους, ενώπιον τού προέδρου τής Βουλής, τού πρωθυπουργού, τού υπουργού Δικαιοσύνης, βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, κατέθεσαν συνοπτικά το σύνολο των προτάσεων που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια των εργασιών που προηγήθηκαν.
Είχαν ελεύθερη συζήτηση με βουλευτές τής Βουλής των Ελλήνων, όπου είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν κριτική και να ζητήσουν πληροφορίες γύρω από θέματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας και γενικότερης πολιτικής επικαιρότητας.
Η μαθήτρια τού Σχολείου, μιλώντας με ενθουσιασμό για την εμπειρία της, δήλωσε: «Από τη συμμετοχή μου στη Βουλή των Εφήβων συνειδητοποίησα το μεγαλείο τής Δημοκρατίας!».
Υπεύθυνες τού προγράμματος είναι οι κ. Ειρήνη Τσαντάκη, κοινωνιολόγος, και Δήμητρα Χατζηαγγελάκη, καθηγήτρια Πολιτικών και Νομικών Επιστημών.