Εκτύπωση

Στις 24 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 30 Ιανουαρίου, γιορτάζουμε τους Τρεις Ιεράρχεςπροστάτες των Γραμμάτων και των μαθητών.

Εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με τα σχολεία σε ψηφιακή λειτουργία και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε απόσταση από το σχολικό περιβάλλον, ο Σύλλογος Καθηγητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και η Διευθύντρια κ. Ν.Παππά έκριναν επιτακτική την ανάγκη εορτασμού των δύο αυτών σημαντικότατων ημερών έστω και από απόσταση με το σκεπτικό ότι η εκπαίδευση, που συνιστά αυτονόητο πανανθρώπινο δικαίωμα, δοκιμάζεται σκληρά, πλην των άλλων δυσκολιών, και από την πανδημία και τις συνθήκες που αυτή έχει διαμορφώσει παγκοσμίως.

Για τον λόγο αυτό η Διευθύντρια, σε συνεργασία με τους φιλολόγους, θεολόγους, κοινωνιολόγους και καθηγητές Ξένων Γλωσσών τού Σχολείου, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο ποικίλων δραστηριοτήτων βασισμένων σε κείμενα από διάφορες πηγές, βίντεο, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες και μικρά ντοκιμαντέρ.

Από αυτά οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνθηκαν να παρουσιάσουν στην ψηφιακή τους τάξη και να δουλέψουν μαζί με τους μαθητές τους, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά πάνω στην αξία της παιδείας, αλλά και στα προβλήματα τής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους θεολόγους στο κείμενο τού Απολυτίκιου των Τριών Ιεραρχών, το οποίο αναλύθηκε γλωσσικά και νοηματικά στους μαθητές.

Οι μαθητές παρακολούθησαν, επίσης, βίντεο με αποσπάσματα από τη γαλλική ταινία με τη ζωή τού διάσημου Γάλλου παιδαγωγού C. Freinet (1896-1966), ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στις παιδαγωγικές μεθόδους, παρατηρώντας τους μαθητές, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους και φέρνοντας τη δράση και την ενέργεια τής αυλής στην τάξη και την τάξη στην αυλή...