Αρσάκεια Ιωαννίνων

Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς
θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα
ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.
Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα
στοὺς γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς
μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ
δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε
μεταξὺ τους μὲ μουσική".


Θέλοντας να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), που μάλιστα συμπίπτει με την ημέρα θανάτου τού εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο Σύλλογος Καθηγητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού και η Διευθύντριά του Νέλλη Παππά αποφάσισαν να ετοιμάσουν πλούσιο βιωματικό υλικό και να το επεξεργαστούν με τους μαθητές τους ανά τμήμα στο τηλεμάθημα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021.
Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν με τους μαθητές τους δοκιμιακά κείμενα, άρθρα, ποιήματα, παρουσιάσεις, εικόνες, σκίτσα, αφίσες και βίντεο.
Άλλα από αυτά αναφέρονταν στον Διονύσιο Σολωμό, τα πιο πολλά όμως αναφέρονταν στη διαχρονικότητα τής Ελληνικής, στη σχέση της με τις γλώσσες του κόσμου, στη γλώσσα ως κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης τής σκέψης μας και έκφρασης των αξιών, τής ιστορίας και τού πολιτισμού μας.
Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί τής αγγλικής γλώσσας κ. Δαφνή, Τζαμάλη και Παππά ενημέρωσαν τους μαθητές τους για τη διαρκή συμβολή τής Ελληνικής στην ανάπτυξη τού ευρωπαϊκού και διεθνούς πολιτισμού, για την αλληλεπίδραση τής Ελληνικής με την Αγγλική και εστίασαν ιδιαίτερα στην περίφημη ομιλία τού οικονομολόγου Ξενοφώντα Ζολώτα από τη δεκαετία τού 1950.
Ο διάσημος οικονομολόγος εκφώνησε ενώπιον τού ακροατηρίου τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λόγο στα Αγγλικά, ο οποίος όμως αποτελείτο εξολοκλήρου από λέξεις ελληνικής προέλευσης, και έγινε απολύτως κατανοητός από όλους όσοι τον άκουσαν.