Εκτύπωση

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, στις 16 Νοεμβρίου 2021, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διοργάνωσε για τους μαθητές του εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τού Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα, το τμήμα προσανατολισμού Υγείας τής Γ΄τάξης (τμήμα Γ΄2), συνοδευόμενο από τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Κάτσικα Ευθύμιο και Τζανετή Ανδρέα, επισκέφθηκαν την έκθεση «Body worlds».

Με τη βοήθεια εξειδικευμένης ξεναγού οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους τής γνωστής έκθεσης, όπου δεσπόζουν, ως άλλα έργα τέχνης, πλαστικοποιημένα ανθρώπινα σώματα.

Το πρώτο ξάφνιασμα από την αποκάλυψη τού ανθρώπινου σώματος, έτσι όπως πραγματικά είναι κάτω από το δέρμα μας, διαδέχτηκε η ανακαλυπτική διάθεση, μέσω τής βιωματικής προσέγγισης, πτυχών τής Ανθρωπολογίας, οι οποίες μέχρι τώρα αποτυπώνονταν μόνο στα κείμενα και στις ζωγραφιές των σχολικών βιβλίων.

Σε απόσταση αναπνοής, σχεδόν στις άκρες των δακτύλων τους, οι μαθητές μπόρεσαν να θαυμάσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συστημάτων (νευρικού, κυκλοφορικού, πεπτικού, αναπαραγωγικού), αλλά και μεμονωμένων οργάνων τού ανθρώπινου σώματος, όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, οι νεφροί, τα αγγεία κ.λπ.

Σε ένα δεύτερο, όμως, επίπεδο, πολύ πιο σημαντικό και ουσιαστικό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με απλό και εύληπτο τρόπο για ασθένειες και κακές καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη σωστή λειτουργία τού ανθρώπινου σώματος.

Ιδιαιτέρως διδακτική ήταν η οπτική σύγκριση υγιών και προσβεβλημένων οργάνων, χάρη στην οποία τα παιδιά μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις βλαπτικών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και να αναγνωρίσουν την ανάγκη για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, που θα βασίζεται στην άσκηση και στη σωστή διατροφή.