Εκτύπωση

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 επισκέφθηκε διαδικτυακώς, μέσω Webex, την Γ΄ τάξη τού Β΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού η φοιτήτρια Ιατρικής και δασκάλα καράτε (δύο νταν) κ. Άννα Λιακοπούλου.

Η κ.Λιακοπούλου φιλοξενήθηκε στο ψηφιακό δωμάτιο τής Διευθύντριας κ. Νέλλης Παππά, η οποία στην εισαγωγή της παρουσίασε στους μαθητές την ταινία μικρού μήκους «Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)» (συμπαραγωγή 2021 τού Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα "ΔΙΟΤΙΜΑ" και τής εταιρείας LACTA) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη τής Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) και σχολίασε τη σημασία τής ημέρας στους μαθητές.

Η κ. Λιακοπούλου, την οποία  προλόγισε ο φιλόλογος κ. Γιάννης Καργάκος, μίλησε για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στις σύγχρονες κοινωνίες, για τις επιπτώσεις τής βίας και για το προφίλ όσων ασκούν βία.

Πέρασε μετά στην έννοια τής αυτοάμυνας και στον ρόλο της στη σύγχρονη ζωή, και αναφέρθηκε στα μαχητικά αθλήματα, και ειδικότερα στο καράτε, εξηγώντας αφενός ότι βασική αρχή τού αθλήματος είναι «πάντα άμυνα, ποτέ επίθεση» και αφετέρου ότι η αυτοάμυνα δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα τής βίας. Σκοπός των πολεμικών τεχνών δεν είναι η συμπλοκή ούτε η απεμπλοκή αλλά η αποφυγή και η αποτροπή. Η συμπλοκή και η ταχεία απεμπλοκή είναι η έσχατη καταφυγή. Η κ. Παππά ευχαρίστησε την κ. Λιακοπούλου και είπε πως όφελος από ό,τι ειπώθηκε θα αποκομίσουν όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια, διότι δυστυχώς η βία -σε όλες τις μορφές- υπάρχει παντού.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο γυμναστής και Σύμβουλος Σχολικής Ζωής κ. Μάκης Κάτσικας υπογράμμισε τη συμβολή των μαχητικών αθλημάτων στην αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική ισορροπία των αθλητών, και κυρίως των αθλητριών.

Οι μαθητές υπέβαλαν στο τέλος ερωτήσεις στην κ. Λιακοπούλου που αφορούσαν σε θέματα βίας, αλλά και στον συνδυασμό των σπουδών στην Ιατρική με την προπόνηση τού καράτε.

Το σχολείο μας θέλει να ευχαριστήσει τον μαθητή του Β2 τμήματος, Δημήτρη Μιχαλάκη και τη δασκάλα του στο καράτε, κ. Όλγα Καρακοβούνη, που μας συνέστησαν και μας έφεραν σε επαφή με την προσκεκλημένη μας, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Πάνω απ’ όλα την κ. Άννα Λιακοπούλου που έδειξε -χωρίς να το πει- ότι όποιος είναι μαχητής στο ντότζο είναι και στη ζωή.