Εκτύπωση

Στους μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού μίλησε, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 στο Θέατρο των Σχολείων, η ειδική ψυχολόγος κ. Βεργίνα Βυζικίδου, η οποία εκπροσωπεί την πρωτοβουλία "Smoke free Greece" τού Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis τής Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η κ. Βυζικίδου επισκέφθηκε το Σχολείο, κατόπιν προσκλήσεως τής Διευθύντριας τού Β΄ Λυκείου κ. Νέλλης Παππά.

Με το μικρόφωνο στο χέρι και κυκλοφορώντας μεταξύ τού μαθητικού ακροατηρίου, ανέπτυξε στους μαθητές ποικίλα θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τους λόγους που οδηγούν σε αυτό, τα πορίσματα τής επιστήμης για τις επιπτώσεις τού καπνίσματος και των καπνικών προϊόντων στην υγεία, την υποχώρηση τού παραδοσιακού τσιγάρου, η οποία συνοδεύτηκε από την εμφάνιση τής μόδας τού ναργιλέ και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τους τρόπους διακοπής τού καπνίσματος, καθώς και τη σχέση των εφήβων και των νέων με το κάπνισμα.


Εξήγησε με παραδείγματα και επιστημονικά-στατιστικά στοιχεία γιατί και τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα πλην τού τσιγάρου είναι εθιστικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν ελεύθερα οι μαθητές πάνω σε σημεία τής παρουσίασής της, αλλά έθεσε και η ίδια ερωτήσεις στο ακροατήριο για να δώσει κίνητρο στα παιδιά να ρωτήσουν και να μιλήσουν.

Οι μαθητές παρακολούθησαν, επί δύο διδακτικές ώρες, με πολύ ενδιαφέρον την κ. Βυζικίδου, η οποία εκπροσωπώντας το Εργαστήριο George D. Behrakis μιλά συχνά σε εφηβικά ακροατήρια για την πρόληψη τού καρκίνου που προκαλείται από το κάπνισμα, αλλά και για τον εθισμό στο τσιγάρο.

Στο τέλος τής παρουσίασής της η κ. Βυζικίδου προσέφερε στους μαθητές από ένα τετράδιο με υλικό που αναφέρεται στην αντικαπνιστική καμπάνια και στους κινδύνους τού καπνίσματος.

Ας σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία "Smoke free Greece" βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ειδική τελετή στο κτήριο τής Ευρωβουλής στις Βρυξέλες, με την πρώτη θέση μεταξύ 110 αιτήσεων από 15 χώρες τής Ευρώπης στον διαγωνισμό «2021 EU Health Award bon Cancer - Βραβείο Υγείας 2021 για την Πρόληψη τού Καρκίνου στην Ευρώπη».

Την οργάνωση τής ομιλίας ανέλαβε εκ μέρους τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού ο βιολόγος κ. Ανδρέας Τζανετής.