Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 μαθητές τού προχωρημένου γερμανικού τμήματος τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια στη χώρα τού Πένθους», στα Γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, από τον θίασο Deutsch-Griechisches Theater τής Κολωνίας.

Το έργο, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος Δημήτρης Παπακωστόπουλος εμπνευσμένος από την τραγωδία τού Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις», παρουσιάζει το επίκαιρο θέμα τής πανδημίας τού κορωνοϊού που κλονίζει ακόμη την κοινωνία.

Η «χώρα τού Πένθους» συμβολίζει μια χώρα-εφιάλτη, ένα κράτος που είναι αναγκασμένο να παίρνει συνέχεια όλο και σκληρότερα μέτρα ακροβατώντας ανάμεσα σε υγεία, ασφάλεια και ελευθερία.

Μια κοινωνία βυθισμένη σε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, όπου κανείς δεν ξέρει αν θα πρέπει να ξεχάσουμε για πάντα τον τρόπο που μέχρι σήμερα επικοινωνούσαμε.

Τα δύο αδέρφια, η Ιφιγένεια και ο Ορέστης, εκφράζουν στο έργο τούς νέους ανθρώπους που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, προβάλλοντας την ανάγκη τού ανθρώπου για επικοινωνία.

Η παράσταση φιλοξενήθηκε στην κεντρική σκηνή τού Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη τού Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε τής Αθήνας, το οποίο προσέφερε στους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων τις προσκλήσεις.

Μετά την παράσταση ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον σκηνοθέτη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν εύστοχα ερωτήματα και να λύσουν απορίες σχετικά με την αλληγορική παράσταση που παρακολούθησαν.

Τούς μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους κ. Δ. Κουτρομάνου και Α. Παπασταθοπούλου και η Συντονίστρια τού Γερμανικού τμήματος κ. Α. Γκόγκα.