Εκτύπωση

Η Μνήμη αποτελεί την έννοια κλειδί, την πυρηνική έννοια του εορτασμού των Επετείων: σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να παραμένουν ενεργά στη συλλογική μνήμη σημαντικά γεγονότα που όρισαν τις εξελίξεις και την πορεία του έθνους μας. Κι αυτό γιατί η Μνήμη, η Ιστορική Μνήμη εν προκειμένω, αποτελεί ισχυρό καταλύτη του πώς ερμηνεύουμε το παρελθόν αλλά και του πώς προσλαμβάνουμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον.

Ο Άνθρωπος είναι μία δέσμη από μνήμες. Η σπουδή της Ιστορίας, λειτουργώντας προστατευτικά απέναντι στη λήθη και αποκαλυπτικά απέναντι στην α-λήθεια, είναι στην ουσία σπουδή του Ανθρώπου. Γνώση της ελληνικής ιστορίας σημαίνει γνώση του ελληνικού λαού και της ελληνικής ψυχής.
Αναφορικά με την ιστορική μνήμη, πριν από αρκετά χρόνια, μια μαθήτρια Γυμνασίου, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, είχε γράψει τα εξής
Όσο πιο μικρή είναι μια χώρα, όσο πιο μικρός είναι ένας λαός τόσο εντονότερες πρέπει να είναι οι ιστορικές μνήμες του, τόσο ισχυρότερες και συχνότερες οι αναδρομές του στα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την ύπαρξη και την επιβίωσή του ως έθνους. Γιατί ένα μικρό έθνος χρειάζεται μεγάλες αντοχές! Και οι αντοχές αντλούνται από τη συνειδητοποίηση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας ενός λαού, από τις στιγμές που ένας λαός υπερβαίνει τα ελαττώματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του, για να υψωθεί στη σφαίρα των πραγματικών αξιών, σ’ αυτές που διακρίνουν και καταξιώνουν τον Άνθρωπο και τον κάνουν να μεγαλουργεί.
Με αυτές τις σκέψεις, ας ανανεώσουμε, με αφορμή τη συγκεκριμένη εθνική επέτειο, την προσπάθειά μας να παραμείνουμε προσηλωμένοι και ενωμένοι στο όραμα της Ελευθερίας, της Προόδου και της Ειρήνης. Και ας ελπίσουμε ότι όσα γράφει ο Γ. Ρίτσος στο ποίημά του «Οκτώβρης 1940» κάποτε, μια μέρα, σύντομα θα επαληθευτούν:
[…] Νικούμε. Νικούμε
Πάντα νικάει το δίκιο!
Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει στον πόλεμο. […]
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι Προμετωπίδα της ποιητικής σύνθεσης του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί».