Εκτύπωση

Η Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού δρ Νέλλη Παππά μίλησε σε σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων, που οργανώθηκαν από τον Συντονισμό Φιλολογικών Μαθημάτων Λυκείου με συντονιστή τον κ. Χριστόπουλο, σχετικά με τη διδασκαλία τής Λογοτεχνίας στους φιλολόγους των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού (25 Οκτωβρίου, 1η, 11 και 15 Νοεμβρίου 2021).



Το θέμα των επιμορφώσεων τής κ. Παππά ήταν «Ερμηνευτική ποιημάτων και κειμενικοί δείκτες: τροφοδότηση για το προσωπικό-ερμηνευτικό σχόλιο».

Η κ. Παππά αναφέρθηκε ειδικότερα στις σχέσεις γλωσσολογίας και λογοτεχνίας (ποίησης), καθώς και στον γλωσσολογικό (σύγχρονο) τρόπο προσέγγισης και ανάλυσης των ποιημάτων.

Εν συνεχεία μίλησε στους συναδέλφους σχετικά με τους κειμενικούς δείκτες: πώς αλλιώς αποκαλούνται στη σύγχρονη βιβλιογραφία, ποιοι ακριβώς είναι με βάση τα επίπεδα τής γλώσσας (λεξιλόγιο, γραμματική, σύνταξηκ.λπ.) και πώς τους διακρίνoυμε και τους αξιοποιούμε κατά την ανάλυση τού ποιήματος στην τάξη.

Η εξέταση και παρουσίαση των κειμενικών δεικτών έγινε και πρακτικά μέσα από την επεξεργασία και ανάλυση τεσσάρων ποιημάτων των Κ.Π. Καβάφη, Τ. Πατρίκιου, Μ. Γκανά και Μ. Παπαδοπούλου, και αρκετών παράλληλων ποιημάτων από τους ίδιους ποιητές.