Εκτύπωση

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 οι καθηγητές Μαθηματικών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Π. Λιναρδάκης, διοργανωτής τής ημερίδας και συντονιστής, Γ. Σχοινάς, Κ. Ήμελλος, Χ. Βραχνός, Δ. Τριανταφύλλου και Γ. Δεσποτόπουλος παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Η Γεωμετρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», η οποία ήταν αφιερωμένη στον καθηγητή Μαθηματικών, συγγραφέα κλασικών σχολικών εγχειριδίων και τέως Επόπτη των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Αναστάσιο Σκιαδά.

Στη διαδικτυακή ημερίδα μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι επέλεξαν καίρια θέματα που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και την πείρα των συμμετεχόντων μαθηματικών, καθώς και θέματα που αποσαφηνίζουν πτυχές τής εξέλιξης στον χώρο των Μαθηματικών και τής Γεωμετρίας ειδικότερα.

Στη διάρκεια τής ημερίδας προτάθηκαν ιδέες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τής διδασκαλίας τής Γεωμετρίας, και ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση τού τ. Επόπτη τής Φ.Ε. Αναστασίου Σκιαδά, η οποία πλαισίωσε τις ομιλίες της ημερίδας.

Κοινός τόπος τής ημερίδας το γεγονός ότι η Γεωμετρία θεωρείται λόγω και τής μοναδικής αξιωματικής τής θεμελίωσης η βασίλισσα των επιστημών.

Έτσι, παραμένει διαχρονικά σύγχρονη, αφού είναι συμβατή με τα τελευταία πορίσματα τής συμβολικής λογικής και τής θεωρίας μοντέλων, πρόσφατων κατακτήσεων στον χώρο των Μαθηματικών.

Η δεξιοτεχνία τού Ευκλείδη να διαχωρίσει αξιώματα, αιτήματα και θεωρήματα, με τον τρόπο που το έπραξε, φανερώνει το βάθος τής αρχαιοελληνικής σκέψης και μια πρωτοφανή διορατικότητα...|