Εκτύπωση

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης παρακολούθησαν επιμόρφωση από τη Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού δρ Νέλλη Παππά με θέμα «Από τις (σύγχρονες) σχολικές Γραμματικές στο Πρόγραμμα Σπουδών Γλώσσας: μια νέα πρόταση διδασκαλίας με έμφαση στην ουσία τής γλώσσας».

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο τής Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ψυχικού.

Την επιμόρφωση οργάνωσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φ.Ε. και συγκεκριμένα οι Συντονίστριες κ. Σόφη Σταθοπούλου και Αθηνά Μακροπόδη με τις οποίες η κ. Παππά συνεργάστηκε στενά για την επιλογή και την επεξεργασία των θεμάτων καθώς και για τα κείμενα που εξετάστηκαν.

Προλόγισαν οι Συντονίστριες καθώς και ο Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς.

Η κ. Παππά αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα Προγράμματα Σπουδών Γλώσσας Δημοτικού (2021), αλλά κυρίως στο γραμματικό τους υπόβαθρο, που είναι αφενός η σχολική Γραμματική Φιλιππάκη (2011) και αφετέρου η σχολική Γραμματική Μπαμπινιώτη (2017), παρουσιάζοντας βασικές γλωσσολογικές αρχές και παραδοχές, καθώς και ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ανωτέρω Γραμματικών.

Εφαρμογή γραμματικών διδαγμάτων στη διδασκαλία έγινε μέσα από την πραγμάτευση ποιητικού κειμένου τού Κ. Π. Καβάφη. Δόθηκε φυλλάδιο με όλο το υλικό τής επιμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς, καθώς και φύλλο εργασίας με κείμενα επιλεγμένα από τη Συντονίστρια κ. Μακροπόδη.

Οι εκπαιδευτικοί, αφού έθεσαν ερωτήματα, συμπλήρωσαν και ειδικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην επιμόρφωση που παρακολούθησαν, αλλά και σε θέματα γραμματικής και γλώσσας για τα οποία θα επιθυμούσαν επιμόρφωση κατά το σχολικό έτος 2023-2024.