Αρσάκεια Ιωαννίνων
001  a junior high school arsakeio codeweek school label official
Οι μαθήτριες και οι μαθητές τής ομάδας «Ενέργεια, περιβάλλον και ζωή» τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου και τού Ομίλου Χημείας Αρσακείων Ψυχικού, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, επισκέφθηκαν τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα με πρωτοβουλία τής διευθύντριας τού Σχολείου κ. Ευδοκίας Πατσιλινάκου. Η αντιπροσωπεία των μαθητών, μαζί με τη διευθύντρια και την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ. Μαρία Μαρίν (υπεύθυνη για το πρόγραμμα MUN), συναντήθηκαν με τον υπουργό και κατέθεσαν ψήφισμα σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον. Τα παιδιά, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα τής ενέργειας, εντυπωσιάστηκαν από τις δραστηριότητες και τις προτάσεις τού υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αισθάνθηκαν την ανάγκη να συναντηθούν μαζί του, να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς και να μοιραστούν σκέψεις και απόψεις.

Η ιδέα ξεκίνησε από τη συμμετοχή των μαθητών στο 8ο Συνέδριο ATSMUN (Arsakeia Tositseia Schools Model United Nations Conference). Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος στο ετήσιο 8ο Συνέδριο ATSMUN, που πραγματοποιήθηκε στο Αρσάκειο Πατρών από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2022. Για την προετοιμασία τους οι μαθητές πρέπει να μάθουν τους κανόνες τής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να κάνουν έρευνα σε βάθος και να γράψουν εργασίες, δίνοντας ευρεία περιγραφή για τη θέση τής χώρας την οποία εκπροσωπούν. Τους μαθητές που εκπροσώπησαν ως ξένοι διπλωμάτες τις χώρες τής Αργεντινής, τής Ιταλίας και τής Φινλανδίας σε θέματα τής ημερήσιας διάταξης, σε διάφορες επιτροπές, προετοίμασε η κ. Μαρίν.
Μία από τις επιτροπές ασχολήθηκε με τα εξής θέματα τού Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ):
α) Ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα στη νέα ενεργειακή οικονομία
β) Επανασχεδιασμός των συστημάτων σχεδιασμού ισχύος για την υποστήριξη τής διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης.
Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν οι: Ελισάβετ Κακαλή, Κωνσταντίνος Λιόντος και Χρήστος-Χριστόφορος Λυμπερόπουλος. Οι τρεις αυτοί μαθητές μαζί με τις μαθήτριες Μιχαέλα Καστή, Μαριτίνα Ντούνη και Λυδία Μιχανετζή αποτελούν την ομάδα που ασχολείται με το πρόγραμμα «Ενέργεια, περιβάλλον και ζωή».

Για να δείτε τον σχεδιασμό τού προγράμματος «Ενέργεια, περιβάλλον και ζωή» καθώς και τις προτάσεις των μαθητών πατήστε εδώ.

Ακολουθούν οι σκέψεις και οι εντυπώσεις των μαθητών και των μαθητριών από τη συνάντησή τους με τον υπουργό (με αλφαβητική σειρά ονομάτων):

"Η επίσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η συνάντησή μας με τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα αποτέλεσε για εμένα μια μοναδική εμπειρία. Ο υπουργός ήταν ευγενέστατος και τα ερωτήματά του πολύ εύστοχα. Εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις του αλλά και από το επιβαρυμένο πρόγραμμά του. Είμαι ευγνώμων στο σχολείο μου, το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, που μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά μια τέτοια προσωπικότητα! Πρόκειται για μια εμπειρία αξέχαστη και εποικοδομητική, η οποία θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή!"
Ελισάβετ-Αγγελική Κακαλή

"Με αφορμή την επίσκεψή μας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα, θα ήθελα να καταθέσω συνοπτικά τις εντυπώσεις που αποκόμισα από τη συνάντηση αυτή και από την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε με τον Υπουργό. Αναλύσαμε σημαντικά θέματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε αυτά, προστατεύοντας πάντα το περιβάλλον και χρησιμοποιώντας έξυπνους τρόπους για την αποφυγή σημαντικών αστοχιών. Η εμπειρία αυτή ήταν πολύ σημαντική και κομβική για εμένα. Και αυτό γιατί επικοινώνησα προσωπικά με έναν σπουδαίο άνθρωπο που επιτελεί σημαντικό έργο. Θαύμασα τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες του. Θα ήθελα στο μέλλον, να ασχοληθώ και εγώ με τα κοινά της χώρας μας, μέσα από μία θέση που θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη για το κοινό καλό των συμπολιτών μας."
Μιχαέλα Καστή

"Η επίσκεψή μας στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η συνάντησή μας με τον Υπουργό, κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα, ήταν μια εποικοδομητική και αξέχαστη εμπειρία. Τα μέλη του Υπουργείου ήταν φιλόξενα και πολύ ευγενικά. Ο Υπουργός μάς καλωσόρισε χαιρετώντας μας έναν προς έναν και μία προς μία. Συζητήσαμε για τις προτάσεις, τις απορίες και τούς προβληματισμούς μας. Ο Υπουργός ήταν φιλόξενος και απλός. Απαντούσε με σαφήνεια στις ερωτήσεις μας και σχολίαζε τις προτάσεις μας, θέτοντάς μας και τούς δικούς του προβληματισμούς. Η συνάντηση αυτή ήταν φανταστική και ευχαριστούμε πολύ το Σχολείο μας για την ευκαιρία που μας έδωσε."
Κωνσταντίνος Λιόντος

"Τη Δευτέρα 21/11 επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που για κάποιους είναι άπιαστο όνειρο. Το Υπουργείο βρίσκεται σε μια πολύ καλαίσθητη περιοχή και είναι ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό κτήριο. Το γραφείο του Υπουργού έχει μια πανοραμική θέα της Αθήνας. Η συζήτησή μας στο Υπουργείο επικεντρώθηκε κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη σημασία των πράσινων κτηρίων. Ο Υπουργός είναι καλά ενημερωμένος για τα θέματα αυτά και μας βοήθησε πάρα πολύ στο να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Ήταν πολύ φιλικός απέναντί μας και ανοικτός στις ιδέες μας. Πρέπει να παραδεχθώ ότι από τη συνάντηση αυτή πήραμε πολλά ερεθίσματα και πιστεύω ότι τέτοιου είδους δράσεις ομορφαίνουν τη σχολική διαδικασία και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά εποικοδομητικές."

Χρήστος-Χριστόφορος Λυμπερόπουλος

"Με αφορμή τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας που απασχολούν την υφήλιο, επισκεφθήκαμε την 21η Νοεμβρίου 2022 το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και συνομιλήσαμε με τον Υπουργό κύριο Κωνσταντίνο Σκρέκα. Στη συνάντηση αυτή μοιραστήκαμε σκέψεις και προβληματισμούς. Αποσαφηνίσαμε έννοιες και προοπτικές που αφορούν στην ενεργειακή κρίση αλλά και εκτεθήκαμε στη λογική πίσω από κάθε δράση για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κλιματικής αλλαγής. Φεύγοντας από το Υπουργείο είχαν λυθεί οι απορίες μας και βλέπουμε πλέον το ζήτημα της ενέργειας από μία διαφορετική οπτική γωνία."
Λυδία Μιχανετζή

"Η εμπειρία μου από την επίσκεψή μας στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι πραγματικά υπέροχη. Ο Υπουργός, κύριος Κωνσταντίνος Σκρέκας, ήταν πολύ φιλικός και κατατοπιστικός. Μας έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση τής ενέργειας στις μέρες μας. Η διαδικασία ήταν μοναδική κι ευχάριστη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, που είμαστε νέα παιδιά, με ανησυχίες αλλά και με φρέσκιες ιδέες, να έχουμε την ευκαιρία να εκφραζόμαστε άμεσα απέναντι σε έναν Υπουργό για καίρια ζητήματα, όπως είναι αυτά τής ενεργειακής κρίσης και τής κλιματικής αλλαγής. Ήταν σίγουρα μία ευκαιρία που αξιοποιήθηκε στο έπακρον από τις καθηγήτριές μας και από εμάς τους ίδιους. Ελπίζω η Ομάδα τού Σχολείου μας και τού Ομίλου Χημείας, «Ενέργεια, Περιβάλλον και Ζωή», να συνεχίσει το έργο της τόσο δυναμικά όπως το άρχισε και σύντομα να γίνουν κι άλλες συναντήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις."
Μαριτίνα Ντούνη
Η ανάρτηση του Υπουργού κ. Σκρέκα στα κοινωνικά δίκτυα, μετά τη συνάντηση με τους μαθητές του Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31