Αρσάκεια Ιωαννίνων
001  a junior high school arsakeio codeweek school label official
Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 η μαθήτρια Αθηνά Παπαδημητρίου, από το τμήμα Β΄γ τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, παρακολούθησε την εκδήλωση τής Ένωσης Ελλήνων Φυσικών προς τιμήν τής διακεκριμένης ερευνήτριας Αθηνάς Κουστένη, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο τού Ευγενίδειου Ιδρύματος.


Η διεθνούς αναγνώρισης ερευνήτρια έδωσε διάλεξη στους συναδέλφους, τους μαθητές και το ευρύ κοινό.
Εν συνεχεία τής απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Διοικητικό Συμβούλιο τής Ε.Ε.Φ.
Η Αθηνά Κουστένη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας τής Γαλλίας (CNRS) και στο Αστεροσκοπείο τής Μεντόν στο Παρίσι.
Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) όσο και με την αμερικανική NASA.
Η ειδικότητά της είναι η πλανητολογία και η έρευνά της είναι αφιερωμένη στις πλανητικές ατμόσφαιρες και επιφάνειες, με έμφαση στα παγωμένα φεγγάρια, όπως οι δορυφόροι τού Κρόνου, Τιτάνας και Εγκέλαδος.

Ακολουθούν κάποιες σκέψεις από τη μαθήτρια Αθηνά Παπαδημητρίου που παρακολούθησε τη σχετική εκδήλωση:

 

«Επιτέλους! 30 Μαΐου 2017. Έφτασε η μεγάλη μέρα. Η μέρα που θα γνωρίσω από κοντά την απόλυτη πλανητολόγο. Την Αθηνά Κουστένη. Μια προσωπικότητα που υποκλίνεται μπροστά της η ESA. Και εγώ ; Μια μαθήτρια από το πουθενά, μια κοινή θνητή. Τρέμω στην ιδέα της συνάντησης. Ντυμένη και χτενισμένη όπως ορίζουν οι κανόνες της μαμάς. Λίγα λουλούδια ως ένδειξη σεβασμού.

Ευγενίδειο Ίδρυμα. Ανοίγω την πόρτα τής αίθουσας. Ο χώρος που μεγάλωσε η κυρία Κουστένη. Το δεύτερο σπίτι της. Κάθομαι στην πρώτη σειρά μαζί με τη μητέρα και την αδερφή μου. "Λες να με θυμηθεί; " λέω στη μαμά μου. "Μια φορά μονάχα με είδε και αυτή από το Skype". Πολύ σημαντική συνομιλία. Μαγικές οι συμβουλές της. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα, μπαίνει στην αίθουσα. Και τότε συμβαίνει το μόνο πράγμα που δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου. Αφήνει την τσάντα της στο πάνελ και έρχεται κοντά μου λέγοντας "Αθηνά μου, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω". Με θυμήθηκε!!! Ποιόν; ΕΜΕΝΑ! Δεν πίστευα πως τα ζούσα όλα αυτά... Ίσως ήταν ένα παιχνίδι του μυαλού. Τελικά όμως ήταν μια ονειρική πραγματικότητα. Και μετά από λίγο άρχισε η παρουσίαση. Οι παρευρισκόμενοι, συν 250 φυσικοί συνδεδεμένοι μέσω Skype, έμειναν συνεπαρμένοι από το μαγικό αυτό ταξίδι. Απλά ελληνικά, απλές ορολογίες, χιούμορ και επεξηγήσεις αποτέλεσαν την πιο ωραία ομιλία που είχα παρακολουθήσει ποτέ! Σαν μια παρέα, που κουβέντιαζε το πώς θα χτιστεί μια γειτονιά εδώ, παρακάτω.

Όλα όσα άκουσα ήταν συναρπαστικά και δεν θα είχα την ευκαιρία να τα ακούσω κάπου άλλου και να τα καταλάβω, όπως έγινε με την κυρία Κουστένη. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια τής ομιλίας ήταν αρχικά ο αριθμός των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά με κριτές (πάνω από 110 ). Έπειτα, τρομερό μου φάνηκε το ότι έχει σπουδάσει Φυσική, Αγγλική Λογοτεχνία, έχει μεταπτυχιακό στη Αστροφυσική και την Αγγλική Λογοτεχνία, διδακτορικό στην Αστροφυσική και στη διαστημική Τεχνολογία και μεταδιδακτορικό. Τέλος, το πιο εξωπραγματικό γεγονός που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και σίγουρα θα μείνει για πάντα στην ιστορία είναι η ονομασία ενός αστεροειδούς με το όνομα Coustenis (18101) λόγω τής τεράστιας προσφοράς τής κυρίας Κουστένη στον χώρο τής πλανητολογίας.

Κανείς δεν ήθελε να τελειώσει αυτό το ταξίδι στο διάστημα. Το χειροκρότημα ζεστό και παρατεταμένο. Και είχε έρθει η ώρα για την απονομή τής πλακέτας από την ΕΕΦ. Κάπου εκεί ακούστηκε και το όνομα μου. Ανέβηκα, παρέδωσα με συγκίνηση την ανθοδέσμη και τα φλας άστραφταν συνέχεια. "Κράτα, Αθήνα μου, την πλακέτα μου εσύ, εγώ θέλω να έχω τα λουλούδια σου στα χέρια μου" και με αυτά τα λόγια νομίζω πως έβγαλα φτερά και πέταξα στον μαγικό κόσμο του διαστήματος».


Αθηνά Παπαδημητρίου, Τμήμα Β΄γ, Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού




Αναγγελίες Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31