Αρσάκεια Ιωαννίνων
001  a junior high school arsakeio codeweek school label official

Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στο Θέατρο τού Σχολείου, προβολή τής κινηματογραφικής ταινίας "Η ζωή είναι ωραία" τού Ιταλού σκηνοθέτη και ηθοποιού Ρομπέρτο Μπενίνι.

Πρόκειται για μια δραματική κωμωδία που απέσπασε το Mεγάλο Eιδικό Bραβείο τής Eπιτροπής στο Φεστιβάλ των Kανών 1998, το Felix, για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία, Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας τού Ρομπέρτο Μπενίνι και μουσικής τού Νικόλα Πιοβάνι.

Υπόθεση: Ιταλία, 1939. Ο Γκουίντο είναι ένας Εβραίος βιβλιοπώλης που αναζητεί την τύχη του και τον έρωτα αδιαφορώντας για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και τον μουσολινικό φασισμό που τον περιβάλλει.
Ερωτεύεται τη Nτόρα, μια όμορφη δασκάλα, παντρεύονται και κάνουν έναν γιο.
Όμως οι προκαταλήψεις και όλα όσα κάποτε αγνοούσε έχουν γίνει μια παράλογη πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Ο Γκουίντο είναι αποφασισμένος να προστατέψει τον γιο του από τη βάρβαρη πραγματικότητα τής ζωής τους και αυτή του η απόφαση δυστυχώς δεν διαψεύδεται όταν στέλνεται μαζί με τον γιο του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. H Nτόρα επιβιβάζεται και εκείνη στο ίδιο τρένο, αλλά στη συνέχεια χωρίζονται και ο Γκουίντο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη φαντασία και το κουράγιο του για να σώσει αυτούς που αγαπά από τη φρίκη τής ναζιστικής βαρβαρότητας.
Πρόκειται για μια ταινία-ύμνο στην αγάπη και την ανθρωπιά, που καταγγέλλει τη σκληρότητα τού ναζισμού, αλλά και γενικότερα την ωμότητα τού πολέμου.
Η ταινία είναι ένας ύμνος στο θαύμα τής ζωής, στον αγώνα τού ανθρώπου για επιβίωση και συνάμα ένας σαρκαστικός χλευασμός στη ζοφερότητα και τη σκοτεινιά τού θανάτου.
Εξυμνεί τον θρίαμβο τού ανθρώπινου πνεύματος στις δύσκολες ημέρες τής εποχής τού Χίτλερ και αντί να δώσει έμφαση στην τραγωδία τής εποχής εκείνης, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Μπενίνι κάνει ακριβώς το αντίθετο και μας δείχνει  τη λυπηρή πραγματικά αυτής τής εποχής.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τού κινηματογράφου ένα τόσο βαρύ θέμα, όπως το Ολοκαύτωμα, κινηματογραφείται ως μια πικρή κομεντί, που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ, το τραγικό και το κωμικό, τη βαρβαρότητα και την αθωότητα.

Οι μαθητές απόλαυσαν την προβολή, γέλασαν, συγκινήθηκαν και προβληματίστηκαν.
Την ταινία προλόγισε η φιλόλογος  κ. Μ. Δουζίνα, η οποία συζήτησε στο τέλος με τους μαθητές για όσα τους προβλημάτισαν και τους συγκίνησαν.

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31