Εκτύπωση

Τριάντα μαθητές και καθηγητές από πέντε χώρες τής Ευρώπης επισκέφθηκαν το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, στις 18 με 22 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο τού διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ «Music Connects Europe». 

Οι 15 καθηγητές, που διέμειναν σε ξενοδοχείο των Αθηνών, και οι 15 μαθητές, που φιλοξενήθηκαν από μαθητές και των τριών τάξεων τού Γυμνασίου, προέρχονταν από τις συνεργαζόμενες χώρες Βουλγαρία, Λετονία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.
Σκοπός τού προγράμματος «Music Connects Europe» είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη μουσική παράδοση των συνεργαζόμενων χωρών και να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από αυτές τις χώρες.
Σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους σχεδιάστηκαν βιωματικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέθηκαν με το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τάξεων.
Στα προηγούμενα ταξίδια-κινητικότητες μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν η κλασική (αρχαία-βυζαντινή για την Ελλάδα) και η μοντέρνα μουσική κάθε χώρας.

Στην Αθήνα, που αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά κινητικότητα, κάθε αποστολή παρουσίασε την παραδοσιακή μουσική, τα κοστούμια και τους χορούς τής χώρας της.
Παράλληλα, οργανώθηκαν δραστηριότητες  που είχαν ως στόχο να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους μαθητές μας με τα παιδιά που φιλοξενούσαν, αλλά και να γνωρίσουν όλοι, φιλοξενούμενοι καθηγητές και μαθητές, τις ομορφιές, την ιστορία και τα μνημεία τής πόλης μας, μέσα σε επτά υπέροχες ημέρες

Τις ξένες αποστολές υποδέχθηκαν μαθητές τού Σχολείου με παραδοσιακές φορεσιές που προσέφεραν παραδοσιακά γλυκά.
Στη συνέχεια, παρουσία όλων των τάξεων, έγινε η τελετή υποδοχής στο Θέατρο με σύντομες ομιλίες από τη Διευθύντρια τού Α’ Γυμνασίου κ. Ε. Ταμπακάκη και τους συντονιστές όλων των χορών.
Ακολούθησε παρουσίαση τής ιστορίας των Αρσακείων Σχολείωντραγούδια από τη χορωδία, υπό τη διεύθυνση τής κ. Μ. Μιχαλοπούλου, και από τη χορωδία Βυζαντινής και παραδοσιακής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση τού κ. Χ. Γραικού.

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι παρακολούθησαν νησιώτικους χορούς από τον Όμιλο Παραδοσιακών χορών των Αρσακείων Σχολείων, την επιμέλεια των οποίων είχε η γυμνάστρια κ. Β. Βρεττάκου, και αφού περιηγήθηκαν στους χώρους τού Σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικών και Α΄ Γυμνασίου) επισκέφθηκαν την Εποπτεία όπου τους υποδέχθηκε η επόπτρια κ. Β. Παπαπέτρου και ο Γενικός Γραμματέας τής Φ.Ε.κ. Ι. Παρασκευόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες, εκτός από ποικίλες δραστηριότητες για τους ξένους και Έλληνες μαθητές στον χώρο τού Σχολείου: ομαδικά παιχνίδια, Ρομποτική, χοροί, Spelling Bee, υπολογιστές, δημιουργία αφίσας, διαδραστικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε., ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο και τον ιερό βράχο τής Ακρόπολης, στο Λαύριο και στο Σούνιο, στο Πολιτιστικό κέντρο Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Καλλιμάρμαρο και, φυσικά, περίπατος στο ιστορικό κέντρο τής Αθήνας.

Την τελευταία ημέρα τού προγράμματος έγινε συμβολική δενδροφύτευση στον κήπο τού Σχολείου με πρωτοβουλία των κ. Μ. Μπεναρδή και Ν. Ευαγγελίδη-Λαμπίρη, μέλη τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, οι οποίοι προσέφεραν και τα αναμνηστικά ημερολόγια τού συλλόγου στους ξένους μαθητές και καθηγητές.

Η πολύ συγκινητική τελετή λήξης περιελάμβανε τραγούδια, χορούς, ρεσιτάλ κιθάρας, συναυλία από τη Ρεμπέτικη Κομπανία, παρουσίαση από τον απογευματινό Αγγλικό Θεατρικό Όμιλο, ομιλίες από τους μαθητές, βίντεο και απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών δώρων.
Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα με παραδοσιακά φαγητά.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο από την επίσκεψη πατώντας εδώ.
Στιγμές τής τελετής λήξης εδώ και εδώ.

Οι ξένοι καλεσμένοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις σπό τη χώρα μας, ενώ κατά γενική ομολογία το πρόγραμμα Erasmus+ άφησε υπέροχες αναμνήσεις στους μαθητές μας. 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα ευχαριστήρια μηνύματα των γονέων που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές:
«Σας ευχαριστούμε για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν τα παιδιά μας και που γνώρισαν καινούργιους φίλους. Συγχαρητήρια σε όλους σας!» κ. Θ. Σπυροπούλου-Παλιούρα
«Μπράβο! Ευχαριστούμε για τις αξέχαστες στιγμές που χαρίσατε στα παιδιά μας!» κ. Μ. Μπενοπούλου-Κολλίντζα
«Ήταν μια μικρή όαση μέσα στην καθημερινότητά μας! Σας ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες αναμνήσεις που θα ακολουθούν τα παιδιά μας στη ζωή τους.» κ. 
Ν.     Ευαγγελίδη-Λαμπίρη
«Ευχαριστούμε για τις αξέχαστες εμπειρίες των παιδιών μας και την πολύτιμη ευκαιρία για επικοινωνία που είχαν! Πέρασαν υπέροχα!» κ. Μ. Αβαράκη-Ψύχα
«Πολλά συγχαρητήρια για όλα αυτά που προσφέρατε στα παιδιά μας. Χαμόγελα παντού! Υπέροχες αναμνήσεις! Ευχαριστούμε και πάλι.» κ. Β. Νίνου-Αλαφάκη
«Ευχαριστούμε πολύ για τη μοναδική αυτή ευκαιρία που δώσατε στα παιδιά μας! Να έχετε πάντα τη δύναμη να διοργανώνετε αντίστοιχες εκδηλώσεις!» κ. Α. Πετροπούλου-Λιόντου

Την ευθύνη και επιμέλεια τού προγράμματος είχε η συντονίστρια, καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν, ενώ την παιδαγωγική ομάδα συμπλήρωσαν οι κ. Β. Λουτριανάκη, φιλόλογος, Μ. Μιχαλοπούλου, μουσικός, και οι Υποδιευθυντές κ. Κ. Ζωίδου, γυμνάστρια, και κ. Χ. Γραικός, μαθηματικός.

Συνεργάστηκαν, επίσης, οι καθηγήτριες κ. Α. Μιχαήλ, Φ. Τριπολιτσιώτου, Ε. Τρούλλου, Κ. Γλέζου, Ε. Τσοτσορού, Ε. Δεληγιαννάκη και Γ. Ντόκος.

Το Α’ Γυμνάσιο θα ήθελε να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή τού προγράμματος τη Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Ε. Σταυροπούλου, την Υποδιευθύντρια κ. Π. Χαλκιοπούλου και τη μουσικό κ. Φ. Σακλαρίδου, τη Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού κ. Β. Ροδοπούλου, τις καθηγήτριες κ. Π. Γιαννοπούλου, Ε. Ζέρβα, Ε. Βοτανοπούλου και τον καθηγητή κ. Χωριανόπουλο για τη θερμή υποδοχή των ξένων αποστολών στις τάξεις τους, καθώς και τη διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικοού κ. Γρατσία για τη συμμετοχή στην τελετή λήξης των μαθητών της που ανήκουν στον Αγγλικό Θεατρικό όμιλο.

Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή των γονέων που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές.

Ιδιαίτερη μνεία  θα πρέπει να γίνει στην κ. Μ. Συγγενιώτου για την είσοδο και ξενάγηση στη Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στον κ. Γ. Λιόντο για τη ελεύθερη είσοδο και ξενάγηση στο Μουσείο τής Ακρόπολης.

Η τελική φάση τού «Music Connects Europe» θα πραγματοποιηθεί στην τελευταία κινητικότητα στο Κάντιθ τής Ισπανίας τον Μάιο, όπου θα μεταβούν δύο καθηγητές τού Σχολείου και τρεις μαθητές. 
Η ελληνική ομάδα έχει ήδη ετοιμάσει και μοιραστεί τους αγγλικούς στίχους για το ρεφρέν τού τραγουδιού που θα τραγουδήσουν από κοινού όλοι οι συμμετέχοντες στη γλώσσα τους.