Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τηνθέση μεταξύ 15 σχολείων κατέλαβε η μαθητική ομάδα τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον 7ο Εργαστηριακό Διαγωνισμό Γυμνασίων 2015 στις Φυσικές Επιστήμες, που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 με τη συνεργασία και τής Σχολικής Συμβούλου δρος Μάνιας Γεωργάτου.
Οι μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να συναρμολογήσουν πειραματικές διατάξεις, έλαβαν μετρήσεις τις οποίες επεξεργάστηκαν για να καταλήξουν σε διαπιστώσεις-συμπεράσματα.
Την ομάδα τού Αρσακείου αποτελούσαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης: Καλαντζής Νικόλαος, Καπετάνιος Παύλος, Καραμπίνος Κωνσταντίνος (βασικά μέλη) και Ροζάκη Μάιρα και Τσιώνης Κωνσταντίνος (αναπληρωματικά μέλη).
Τους μαθητές προετοίμασαν συστηματικά οι καθηγητές τους κ. Χρήστος Γεωργίου (φυσικός), Μιχάλης Ζούρος (χημικός) και Ανδρέας Τζανετής (βιολόγος), καθώς και η παρασκευάστρια των Σχολείων κ. Μαριάννα Αθανασάκου.

Στο παρακάτω κείμενο οι μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό εκφράζουν κάποιες σκέψεις τους:
"Με λίγες σταγόνες NaOH, ένα μικρό εκκρεμές και λίγο σέλινο... Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας σε αυτόν τον διαγωνισμό. Την αρχική αμηχανία και αβεβαιότητα για τη φύση και τους στόχους μας στην πρωτόγνωρη για εμάς αυτή δοκιμασία διαδέχτηκαν η ομαδικότητα, η θέληση, η φιλοδοξία να εκπροσωπήσουμε επάξια το Σχολείο μας -και γιατί όχι να διακριθούμε.
Κάνοντας μια πρώιμη επανάληψη τής Φυσικής, τής Χημείας και τής Βιολογίας σε θεωρητικό και εργαστηριακό επίπεδο και με μερικές επιπλέον ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μας κ. Γεωργίου, Τζανετή, και Ζούρου, οι οποίοι μας έκαναν μια σε βάθος ουσιαστική ανασκόπηση τής ύλης, δείχνοντας μας τον δρόμο τής επιτυχίας και εμπνέοντας μας το όνειρο... έτσι απλά, καταφέραμε να κατακτήσουμε την 3η θέση, αν και θα μπορούσαμε και καλύτερα. Όμως το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνουμε σε αυτό. Μολονότι η σημασία όλων αυτών δεν είναι ποτέ η νίκη ως αυτοσκοπός αλλά η ικανοποίηση τής συμμετοχής, μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό μάθαμε ότι πρέπει πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί, όμως με ευγενή άμιλλα και αρετή. Η ατομική προσπάθεια δεν μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη τής ομαδικότητας και τους δεσμούς τής αληθινής φιλίας που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μια τέτοιας προετοιμασίας.
Ήταν για εμάς μια ξεχωριστή εμπειρία, κατά την οποία κληθήκαμε ως "αληθινοί" επιστήμονες να προβλέψουμε πώς συμπεριφέρεται η φύση σε διάφορες καταστάσεις (προβλήματα). Μαθήματα πολύτιμα και σημαντικά αυτά που λάβαμε εμείς μέσα από αυτή την εμπειρία, τα οποία φυσικά είναι πολλά για να χωρέσουν σε "3 γραμμές". Κανείς από εμάς δεν ξέρει αν τελικά θα σπουδάσει μια καθαρή θετική επιστήμη, Πολυτεχνείο, Ιατρική κ.ά., ή ποια θα είναι η ακαδημαϊκή του Ιθάκη, όμως η χαρά τής νίκης και τής επάξιας εκπροσώπησης τού Σχολείου μας αποτελούν ένα μικρό φλουρί τού προσωπικού μας ακαδημαϊκού "θησαυρού".
Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές μας ανεξαιρέτως. Καλό ελληνικό καλοκαίρι!
"
Κωνσταντίνος Καραμπίνος