Εκτύπωση

Η μαθήτρια Χρυσούλα Παπαδημητρίου τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κατέλαβε την 1η θέση στους 2ους Διασχολικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, στο αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου.

Στον ίδιο διαγωνισμό η ομάδα των μαθητών Παναγιώτη Κομπόγιωργα, Ελένης Τσόχου, Καλλίσιας Παναγιωτοπούλου και Χρυσούλας Παπαδημητρίου αναδείχθηκε στην 3η θέση στο αγώνισμα τής Ομαδικής Συζήτησης.

Τους Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, που πραγματοποήθηκαν το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, συνδιοργάνωσε διαδικτυακά το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τού Ομίλου Ρητορικής, και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση τής Ρητορικής στην Εκπαίδευση με την επιστημονική υποστήριξη τού Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών τού ΠΤΔΕ τού ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες τού Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Η συνάντηση περιελάμβανε το ατομικό άθλημα τού Αυθόρμητου Λόγου και ένα νέο αγώνισμα για τα ελληνικά δεδομένα, την Ομαδική Συζήτηση.

Την ομάδα τού Σχολείου προετοίμασε η φιλόλογος-εκπαιδεύτρια Ρητορικής κ. Β. Λουτριανάκη.

Λίγα λόγια για τα αγωνίσματα:

Ο Αυθόρμητος Λόγος συμβάλλει στην καλλιέργεια τής δημιουργικής έκφρασης, την ενδυνάμωσης τής φαντασίας και την τόνωσης τής αυτοπεποίθησης. Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως εμψυχωτές τού ακροατηρίου, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πρόκληση παραγωγής ενός λόγου που δεν μεταδίδει απλώς ένα μήνυμα αποτελεσματικά αλλά και που τέρπει και παράλληλα αγγίζει συναισθηματικά το ακροατήριο.

Στην Ομαδική Συζήτηση συμμετέχουν δύο πενταμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τη θέση που θα τους ανατεθεί για ένα θέμα τής επικαιρότητας. Τα μέλη κάθε ομάδας μπαίνουν σε ρόλους, τους οποίους επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές, και επιχειρούν μια σφαιρική προσέγγιση τού θέματος.