Εκτύπωση
Στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού υλοποιήθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας τού Junior Achievement «Οικονομία κι Εγώ», που διοργανώνει το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων) /Junior Achievement Greece, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές των Τμημάτων Γ΄β και Γ΄γ.
Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα στη σχολική τάξη από τον σύμβουλο -  εθελοντή τής Εθνικής Τράπεζας κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, με την παρουσία τού καθηγητή τού ΣΕΠ κ. Παντελή Κατηνιώτη, μετά από πρωτοβουλία τής κ. Αγγελικής Ζήση, υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας Αρσακείων Σχολείων και National Trainer Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Junior Achievement.
Γενικός σκοπός τού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών με την έννοια τής "επιχειρηματικότητας", η απόκτηση από αυτούς βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και η διεύρυνση των οριζόντων τους για την επιλογή τής μελλοντικής τους σταδιοδρομίας.
Όσον αφορά στη διαδικασία υλοποίησης τού Προγράμματος, αυτό ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου 2015, σε 6 διδακτικές ενότητες που αντιστοιχούν σε έξι (6) διδακτικές ώρες ΣΕΠ. Στις πρώτες συναντήσεις ο κ. Γιαννακόπουλος εισήγαγε τους μαθητές στις έννοιες τής "αγοράς", τής "επιχείρησης" και τής "επιχειρηματικότητας" και παρουσίασε στους μαθητές τούς αποτελεσματικούς τρόπους αναζήτησης εργασίας.
Εν συνεχεία, με αφορμή δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση μικρών αγγελιών και η καταγραφή από τους μαθητές των στοιχείων προσωπικότητας, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους, τους ανέλυσε τα μυστικά τής σύνταξης ενός ελκυστικού για τις επιχειρήσεις βιογραφικού σημειώματος. Μάλιστα, αρκετοί μαθητές έκαναν την πρώτη τους απόπειρα να δημιουργήσουν το δικό τους βιογραφικό σημείωμα, λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα επιτεύγματά τους.
Στην πέμπτη συνάντηση, αφού προηγήθηκε η σχετική προετοιμασία, διεξήχθησαν διάφορα role playing, κατά τα οποία ο κ. Γιαννακόπουλος παρουσίασε τη σωστή συμπεριφορά και τα λάθη των υποψήφιων εργαζόμενων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συνέντευξη επιλογής και, στο τέλος, ανέλυσε τα ουσιαστικά προσόντα και τις δεξιότητες που είναι ανάγκη να διαθέτει ο σύγχρονος εργαζόμενος για να σταδιοδρομήσει με επιτυχία στον εργασιακό στίβο. Τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος των παρουσιάσεών του, ο κ. Γιαννακόπουλος απάντησε σε ένα πλήθος ερωτήσεων που διατύπωσαν οι μαθητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις αυτές με έντονο ενδιαφέρον.
Αδιαμφισβήτητα αυτές οι ενημερωτικές συναντήσεις είχαν ευεργετική επίδραση όσον αφορά στην ενίσχυση τής επαγγελματικής ανάπτυξης των μαθητών μας και στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους επάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας.