Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τον Σεπτέμβριο τού 2014, δημιουργήθηκε ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον οποίο συμμετείχαν 14 μαθητές και μαθήτριες τής Β΄ τάξης. Στον Όμιλο αποφασίστηκε ο προβληματισμός των παιδιών για τη σχολική βία να αποτελέσει αφορμή για δημιουργία· δημιουργία που θα λειτουργούσε ως δίοδος έκφρασης σκέψεων για το φαινόμενο τού σχολικού εκφοβισμού, ως πομπός μηνυμάτων κατά τής σχολικής βίας και ως μέσο ευαισθητοποίησης τής σχολικής κοινότητας. Αποφασίστηκε η δημιουργική αυτή επιθυμία να μετουσιωθεί σε ένα εναλλακτικό και δημοφιλές λογοτεχνικό είδος, σε κόμικ.
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση και την εμψύχωση των καθηγητριών τους κ. Μ. Δουζίνα και Λ. Γαλιάνδρα, λειτούργησαν ως συγγραφείς, σκηνοθέτες, φωτογράφοι και ψηφιακοί καλλιτέχνες, με στόχο μέσα από τα κόμικς τους να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην καταδίκη τού σχολικού εκφοβισμού. Συνολικά δημιουργήθηκαν εφτά ιστορίες-κόμικς, στις οποίες εκτός από τους μαθητές δημιουργούς συμμετέχουν και συμμαθητές τους, που με μεγάλη προθυμία βοήθησαν στην υλοποίηση τού σχεδίου αυτού.
Οι μαθητές παρουσίασαν την πορεία τής εργασίας τους και τις δημιουργίες τους στο 4ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο (25-26 Απριλίου 2015), εισπράττοντας επαινετικά σχόλια για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των δημιουργιών τους. Συμμετείχαν επίσης στο τριήμερο Συνέδριο «Εκφοβισμός των εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο τού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015 (8-10 Μαΐου 2015), αποσπώντας ξανά τα επαινετικά σχόλια των παρευρισκομένων.
Στόχος των μαθητών είναι με τις δημιουργίες τους να συμβάλουν με τον δικό τους –άμεσο και πρωτότυπο– τρόπο στην ευαισθητοποίηση τής ευρύτερης σχολικής κοινότητας απέναντι στο φαινόμενο τού σχολικού εκφοβισμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Κομικ.