Εκτύπωση
Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που θα συμμετάσχουν με εργασία τους στο 5ο  Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Λίθοι Φθεγγόμενοι".
Η δρ Ειρήνη Χωρέμη, αρχαιολόγος-φιλόλογος, παρουσίασε στα παιδιά την ιστορία τής ελληνικής γραφής: τη γέννησή της, την προέλευση και εξέλιξη τού ελληνικού αλφαβήτου, τη χρήση του στις αρχαίες ελληνικές επιγραφές, καθώς και τα υλικά γραφής των αρχαίων και τη δημιουργία των προαλφαβητικών γραφών (σφηνοειδούς και ιερογλυφικής). Γνώρισαν με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο τα στάδια τής εξελικτικής πορείας τής γλώσσας μας έως την καθιέρωση τού ενιαίου ιωνικού αλφαβήτου (403 π.Χ.).
Οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ανατρέξουν στο παρελθόν μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, συμμετείχαν ενεργά στην ανάγνωση προευκλείδειων και μετευκλείδειων επιγραφών, οι οποίες αποτελούν μοναδικά τεκμήρια τής ελληνικής ιστορίας, αντέγραψαν επιτύμβια αρχαϊκή επιγραφή και συνέθεσαν με ενθουσιασμό τα θραύσματα ρωμαϊκής επιγραφής. "Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε το νέο έτος!"  συμφώνησαν όλοι, διοργανωτές, μαθητές και γονείς στο τέλος τής επίσκεψης.
Τους μαθητές συνόδεψε στο μουσείο η φιλόλογος καθηγήτρια τού Α΄ και Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Ελένη Βαϊοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση τής συγκεκριμένης εργασίας.