Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τής καλλιέργειας τής φιλαναγνωσίας και τής επαφής με ανθρώπους τού πνεύματος, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού μελέτησαν στην τάξη το λογοτεχνικό βιβλίο τού Βασίλη Παπαθεοδώρου "Χνότα στο τζάμι". Στη συνέχεια, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2016 συναντήθηκαν και συνομίλησαν μαζί του στη Βιβλιοθήκη τού Σχολείου.
Ο συγγραφέας, μετά από μια σύντομη αναφορά στις πηγές έμπνευσης και στις επιρροές που δέχθηκε για τη συγγραφή τού βιβλίου του, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την επιλογή των χαρακτήρων τού βιβλίου, το αν το μέλλον τού κόσμου θα είναι παρόμοιο με αυτό που περιγράφει στο βιβλίο, τον ρόλο τής λογοτεχνίας στη ζωή του και τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή και οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό και εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά τού κ. Παπαθεοδώρου στην τεράστια σημασία τής γλώσσας, τόσο κατά τη γραπτή όσο και κατά την προφορική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που επιβεβαίωσε με βιωματικό τρόπο, θέτοντας διλήμματα στα παιδιά σχετικά με τη σημασία παρόμοιων εκφράσεων.