Αρσάκεια Ιωαννίνων
Σύσσωμο το Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού έζησε μια σπάνια εμπειρία! Μία εβδομάδα, από τις 4 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2016, 7 μαθητές, 1 καθηγήτρια και η Διευθύντρια του σχολείου 13 της Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκαν το Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Χτίζοντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη», υπεύθυνη του οποίου είναι η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μ. Λαγουρού.
Οι Ρώσοι μαθητές, που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών της Γ’ τάξης, βίωσαν την ελληνική φιλοξενία. Τους κατευοδώσαμε στο αεροδρόμιο την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με την πικρή γεύση του αποχωρισμού και την πεποίθηση ότι δημιουργήσαμε σχέσεις φιλίας μαζί τους και συνεργασίας με το σχολείο τους, όπου διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά σε απογευματινό όμιλο για όσα παιδιά το επιθυμούν.
Και τώρα νιώθουμε πιο πλούσιοι, αφού στη διάρκεια αυτής τη εβδομάδας ο χρόνος συμπυκνώθηκε και γεμίσαμε εμπειρίες και αναμνήσεις…
Μετά την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο την Κυριακή 4/12 από τις οικογένειες στις οποίες φιλοξενήθηκαν, ακολούθησε η επίσημη υποδοχή τους, με μια εκδήλωση που προετοιμάσαμε γι’ αυτό τον σκοπό τη Δευτέρα 5/12 τις 2 πρώτες ώρες, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές μας της Β’ τάξης και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια παρουσίαση του σχολείου μας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που ετοίμασε στα αγγλικά η κ. Μ. Μαρίν, και τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από τη χορωδία μας, που προετοίμασε η μουσικός μας κ. Μ. Μιχαλοπούλου, ενώ αποκάλυψη υπήρξε ο μαθητής του Ββ’ Δ. Μπακιρτζής που έπαιξε σόλο στο μπουζούκι το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Και, βέβαια, δεν μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικοί χοροί, από το χασάπικο και το χασαποσέρβικο, που χόρεψαν οι μαθητές της Β’ τάξης, με την καθοδήγηση της κ. Κ. Ζωίδου, μέχρι τον Καλανιώτικο, τον Πεντοζάλη, τα Κοτσάκια, το Πάτημα και τα Αμυγδαλοτσακίσματα, που χόρεψε ο Σύλλογος των απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας. Μάλιστα τον τελευταίο χορό τον τραγούδησε ο Όμιλος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής των Αρσακείων σχολείων. Απ’ τη μεριά τους οι Ρώσοι μαθητές συστήθηκαν και μας παρουσίασαν στα Ελληνικά το σχολείο τους και την πόλη τους, ενώ απήγγειλαν στα Ρωσικά ποιήματα. 


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας κ. Julia Zakurova και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα κ. Gennady Rogalev, που χαιρέτησαν θερμά την πρωτοβουλία του σχολείου μας, η οποία μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο του έτους Ελληνορωσικής Φιλίας. Μάλιστα, η κ. Zakurova είπε χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί σημαντικό διπλωματικό γεγονός. Μετά το τέλος της εκδήλωσης το 15μελές μαθητικό συμβούλιο δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους μας και τους ξενάγησε στο σχολείο. Ακολούθησε ξενάγηση των Ρώσων μαθητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αρσακείου και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό. Τα παιδιά, στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, ξεναγήθηκαν στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, καθώς και στην κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Την Τρίτη 6/12 η Ρώσοι προσκεκλημένοι μας και οι μαθητές που τους φιλοξένησαν, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ε. Ταμπακάκη, ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη, τον Άρειο Πάγο και το Μουσείο της Ακρόπολης και γευμάτισαν όλοι μαζί στη σκιά του Ιερού Βράχου.
Την Τετάρτη 7/12 οι μαθητές της Γ’ τάξης, μαζί με τους Ρώσους μαθητές και καθηγητές, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Σούνιο, όπου ξεναγήθηκαν στο Ναό του Ποσειδώνα από την αρχαιολόγο – ιστορικό των Αρσακείων κ. Μ. Καραμπατέα και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο λιμάνι του Λαυρίου. Δεν ξέρουμε αν οι φιλοξενούμενοί μας εντυπωσιάστηκαν περισσότερο από τον Αρχαίο ναό ή από τη θέα του Αιγαίου, μπροστά στην οποία έμειναν εκστατικοί. Μάλιστα κάποια παιδιά είπαν χαρακτηριστικά ότι πάντα ονειρεύονταν να δουν από κοντά το Αιγαίο Πέλαγος.
Τις δύο επόμενες ημέρες οι Ρώσοι μαθητές παρέμειναν στο σχολείο, καθώς επιθυμούσαν να βιώσουν την καθημερινότητα της σχολικής μας ζωής. Παρακολούθησαν μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, καθώς και ένα μάθημα φυσικής, το οποίο η κ. Σ. Καλοκαιρινού πραγματοποίησε στα Αγγλικά.
Εξάλλου την Πέμπτη επισκέφτηκαν το ιστορικό κτήριο της διοίκησης των Αρσακείων, όπου τους υποδέχτηκε η Επόπτρια των Σχολείων κ. Β. Παπαπέτρου- Μουρσελά, η οποία τους ξενάγησε στους χώρους των γραφείων, τους μίλησε για την ιστορία των Σχολείων μας και τους δώρισε ένα λεξικό του Προέδρου των Αρσακείων, καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, γεγονός που ενθουσίασε τις Ρωσίδες καθηγήτριες, που –όπως μας είπαν– το αναζητούσαν εδώ και καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που διεξήχθη η διευθύντρια του Ρωσικού σχολείου επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ανταλλαγές αποτελούν μοναδικό βίωμα για τα νέα παιδιά, δημιουργούν δεσμούς φιλίας και συμβάλλουν στην κατανόηση των λαών και στην ειρήνη.
Την Παρασκευή, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, όλοι οι μαθητές μας και οι φιλοξενούμενοί μας παρακολούθησαν την Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που είχαμε συνδιοργανώσει. Την εκδήλωση άνοιξαν οι Ρώσοι μαθητές, που τραγούδησαν ρωσικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απήγγειλαν ποιήματα, ενώ την παράσταση έκλεψε ο ρωσικός παραδοσιακός χορός που χόρεψαν, με τις παραδοσιακές τους στολές, που είχαν φέρει μαζί τους από την Αγία Πετρούπολη. Ακολούθησε το ελληνικό μέρος της γιορτής. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Γδ΄ παρουσίασαν χριστουγεννιάτικο θεατρικό, το οποίο είχε σκηνοθετήσει η θεολόγος κ. Ε. Σκούμπου, η χορωδία μας –με την καθοδήγηση της κ. Μ. Μιχαλοπούλου- τραγούδησε σύγχρονα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ο Όμιλος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής των Αρσακείων, με την διεύθυνση του Υποδιευθυντή μας κ. Χ. Γραικού, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα.
Μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε στο εντευκτήριο του σχολείου όλοι μαζί, Ρώσοι και Έλληνες μαθητές και καθηγητές, με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών μας. Τα ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους ξένους μας.
Η ημέρα έκλεισε με μια νυχτερινή επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο οποίο ξεναγηθήκαμε. Μάλιστα χάρη στον ανέφελο ουρανό, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το γεμάτο φεγγάρι από το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, ενώ βέβαια θαυμάζαμε με γυμνό οφθαλμό την ολόφωτη Ακρόπολη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Το Σάββατο, τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Ελλάδα, τα παιδιά από την Αγία Πετρούπολη το πέρασαν κάνοντας τις τελευταίες τους βόλτες με τους μαθητές μας και τους γονείς τους που τους φιλοξενούσαν, προσθέτοντας εικόνες και αναμνήσεις που πιστεύουμε ότι θα τους μείνουν αξέχαστες, όπως άλλωστε και σε μας τους ίδιους….

Σκέψεις μαθητών για την επίσκεψη των Ρώσων μαθητών στο σχολείο μας:

"Η είδηση της δυνατότητας φιλοξενίας παιδιών της ηλικίας μου μιας ξένης χώρας στο σχολείο μας και μάλιστα στην τάξη μου, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στη σχολική μας καθημερινότητα. Ζήσαμε μια εμπειρία πρωτόγνωρη, όχι μόνο γιατί αισθανθήκαμε «πρεσβευτές» της χώρας μας και του σχολείου μας σε συνομήλικα παιδιά ξένης χώρας, αλλά και γιατί είδαμε τη χώρα μας από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα από αυτή την συνύπαρξη λίγων ημερών συνειδητοποίησα ότι, μολονότι όλοι εδώ αναφέρονται με αρνητικές σκέψεις για την πατρίδα μου, μολονότι όλοι μιλούν για οικονομικά αδιέξοδα και κρίσεις, για διαφθορά, έλλειψη πολιτισμού και ηθικών αξιών, μολονότι όλοι σπεύδουν να φύγουν γιατί «δεν βλέπουν μέλλον εδώ», υπάρχουν δίπλα μας, σε μια γειτονική μας χώρα, συνομήλικα παιδιά που θαυμάζουν τον τρόπο ζωής μας, χαίρονται τις καθημερινές μας στιγμές, στρέφουν το πρόσωπό τους στον ήλιο και χαμογελούν με τις εικόνες που βλέπουμε, γοητεύονται με την ιδιοσυγκρασία μας και μέσα σε λίγες ημέρες νοστάλγησαν τις ελάχιστες στιγμές που έζησαν μαζί μας. Η συνύπαρξη με συνομήλικα παιδιά από την Ρωσία διεύρυνε τους ορίζοντές μου, με βοήθησε να δω με αλλιώτικο τρόπο την χώρα μου, με μεγαλύτερη αγάπη και ευθύνη και τής υποσχέθηκα βαθιά μέσα μου να βασιστώ σε αυτήν την εικόνα για να βρω την δική μου Ελλάδα στην αυριανή μου ζωή.
Μυρτώ Καπνιστή, Γβ

"Στις 4 με 11 Δεκεμβρίου, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε το Ρώσικο σχολείο της Αγίας Πετρούπολης και να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας τους μαθητές του σχολείου, που με αγωνία και ενθουσιασμό ήρθαν και επισκέφτηκαν την Ελλάδα.
Στην αρχή τα παιδιά ήταν πολύ αγχωμένα, αλλά όσο οι μέρες περνούσαν, γνώριζαν όλο και καλύτερα την Ελλάδα, επισκεπτόμασταν μουσεία, μνημεία και κάναμε βόλτες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, και στενοχωριόμασταν όλο και περισσότερο όσο έφτανε η μέρα του αποχωρισμού. Προσωπικά, φιλοξένησα ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, τη Liuba, με την οποία δεθήκαμε αρκετά, και προέκυψε μια φιλία πολύ γρήγορα! Εντυπωσιάστηκα αρκετά με τις συνήθειες και τις αρχές (αλλά κυρίως την πειθαρχία) που είχαν. Την όλη εμπειρία, την είδα με πολλή αγάπη, καθώς ήταν μια ευκαιρία να έρθω σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό αλλά και να αποκτήσω μια φίλη από άλλη χώρα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ και, αν είχα ποτέ την ευκαιρία για κάτι ανάλογο, θα δεχόμουν σίγουρα!
Όταν έφτασε η μέρα του γυρισμού, αποχαιρετήσαμε την κοπέλα με αρκετή συγκίνηση και δάκρια στο αεροδρόμιο, καθώς πλέον την θεωρούσαμε μέλος της οικογένειας, και της υποσχέθηκα πως θα την επισκεφθώ στην πόλη της, όπως μου πρότεινε."
Μαριλένα Μπάκα, Γγ

"Μας ζήτησαν στο σχολείο να γράψουμε κάτι σχετικά με την εμπειρία μας. Μα, καμία λέξη δεν ταιριάζει απόλυτα με αυτό που βιώσαμε, εκτός από δύο λέξεις "καταπληκτική και μοναδική". Αρχικά ανησυχούσα λιγάκι για αρκετά πράγματα. Σκεφτόμουν «μήπως δεν αισθάνονται τα κορίτσια καλά;», «τι θα γίνει αν δεν τους αρέσει το σπίτι;» ή «κι αν δεν ταιριάξουμε;».
Όπως αποδείχτηκε, και τα κορίτσια (εγώ φιλοξενούσα δύο) ανησυχούσαν και αυτά για τα ίδια πράγματα. Όμως το άγχος μας αποδείχθηκε αβάσιμο, καθώς δεθήκαμε αμέσως. Λένε πως ξέρεις πολύ καλύτερα κάποιον όταν τον έχεις δει σε όλες τις πτυχές της ζωής και της διάθεσής του και ότι δεν τον βλέπεις πια σα να έχει δύο διαστάσεις αλλά τρεις.
Εύχομαι ο καθένας από εμάς να βιώσει κάτι παρόμοιο σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Ελπίζω να μπορέσουμε κι εμείς να τους επισκεφτούμε κάποια στιγμή στην Αγία Πετρούπολη!"
Γεωργία Καλλιώρα, Γα

"Η επίσκεψη αυτή των Ρώσων στην Ελλάδα και μάλιστα στο σχολείο μας ήταν για εμένα κάτι το μοναδικό! Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που όχι μόνο γνώρισα παιδιά από μια χώρα τόσο διαφορετική μα και τόσο ίδια τελικά με τη δικιά μας, αλλά έγινα και φίλη με κάποια από αυτά. Μιλώντας μαζί τους έμαθα καινούργια πράγματα και ανακάλυψα πόσα κοινά υπάρχουν μεταξύ μας, που ούτε τα είχα φανταστεί!"
Βέρα Ζαρβάνου, Γα