Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με συνοδούς καθηγητές τους κ. Ψεματίκα, Κορομπίλια, Κατσαμπάνη και Γεωργίου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Είστε και φαίνεστε» στο θέατρο Τζένη Καρέζη.
Η ιστορία είναι βασισμένη σε ένα παραδοσιακό έργο τού Φόλκερ Λούντβιγκ σε διασκευή τού Βασίλη Κουκαλάνι. Τη σκηνοθεσία έκαναν ο Γιώργος Παλούμπης με τον Βασίλη Κουκαλάνι. Τα τραγούδια είναι τού Φοίβου Δεληβοριά και ερμηνεύουν η Ομάδα Νεανικού Θεάτρου "Συντεχνία τού γέλιου".
Οι ήρωες τής ιστορίας είναι τέσσερεις φίλοι που είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας ο "Γυαλάκιας" είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και στα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι ξεσπούν πάνω του.
Το έργο πραγματεύεται ένα από τα πιο κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικό εκφοβισμό), και ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννούν τη σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό. Η περιθωριοποίηση και η αντικοινωνικότητα κάποιου δεν οφείλεται σε κάποια προσωπική του ανεπάρκεια, αλλά στην ανάγκη άλλων να ξεσπούν πάνω του τους δικούς τους φόβους, απογοητεύσεις και το στρες.
Το έργο φιλοδοξεί να εξετάσουν οι μαθητές τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση επιθετικότητας.
Η σκηνοθεσία ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι ηθοποιοί με χιούμορ και παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών έδειξαν πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που προκύπτουν και ότι δεν διαφέρουμε τελικά όσο νομίζουμε.
Τα παιδιά απήλαυσαν την παράσταση και προβληματίστηκαν θετικά γύρω από θέματα που τα απασχολούν, παίρνοντας ένα πολύ σημαντικό μήνυμα όπου θα τους χρησιμεύσει και αργότερα στη ζωή τους.
Μετά την παρακολούθηση τής παράστασης ακολούθησε περίπατος στο Άλσος Βεΐκου.