Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, την 5η και την 6η διδακτική ώρα, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν στο θέατρο των Σχολείων την παράσταση «Πόλεμος βίας διδάσκαλος: τα περί Πλάταιαν και άλλα δεινά».
Πρόκειται για μια παράσταση που παρουσιάζει σε διασκευασμένη μορφή αποσπάσματα από την Ιστορία τού Θουκυδίδη. Αποτελεί συρραφή επεισοδίων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία που εξιστορούν το πρώτο μέρος τού Πελοποννησιακού πολέμου (Πλαταϊκά, Κερκυραϊκά, διάλογο Αθηναίων και Μηλίων, αποσπάσματα από τις δημηγορίες Αρχίδαμου και Περικλή και από τον επιτάφιο λόγο τού τελευταίου, παράλληλα με την αφήγηση του λοιμού που έπληξε την Αθήνα).
Η παράσταση είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο τού ετήσιου φεστιβάλ των Αισχυλείων (12 Αυγούστου 2016) και στο Υπόγειο τού Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (Οκτώβριος 2016) και αποτελεί μέρος προγράμματος με τίτλο «Θουκυδίδης δραματικός – Το θέατρο τού πολέμου», που εκπονήθηκε από το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με την υποστήριξη τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το κείμενο και η δραματουργία υπογράφει ο φιλόλογος Γιάννης Λιγνάδης, καθηγητής των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στους Δημήτρη Λιγνάδη και Γιάννη Παναγόπουλο.
Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί ήδη για το περιεχόμενο τού έργου από τον κ. Γ. Λιγνάδη, προκειμένου να γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται η παράσταση.
Επίσης μετά το τέλος της είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα που τους γέννησε το έργο με τον κ. Λιγνάδη και τους ηθοποιούς, τους οποίους καταχειροκρότησαν.