Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, σε μια προσπάθεια να φέρει τους μαθητές ακόμα πιο κοντά στις Φυσικές Επιστήμες, συμμετείχε με αρκετούς μαθητές από τη Β΄ και την Γ΄ τάξη στην καθιερωμένη πια εκδήλωση τής Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και τού ΤΕΙ Αθηνών με τίτλο «Η Φυσική μαγεύει…».
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο16 έως 18 Δεκεμβρίου 2016 στα ΤΕΙ Αθηνών, στο Αιγάλεω, αποτέλεσε σημείο συνάντησης μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτότυπη και δημιουργική συνάντηση είχαν την ευκαιρία, μέσα από την άμεση επαφή τους με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, να κατανοήσουν σε βάθος θέματα σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, καθώς και στις έννοιες που τη συγκροτούν, αναπτύσσοντας περαιτέρω κριτική και συνδυαστική σκέψη.
Συγκεκριμένα οι μαθητές:
α) ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις σε τομείς τής Φυσικής, όπως η Κοσμολογία, η Αστροφυσική, η Επιστήμη των Υλικών, οι Επιστήμες τού Περιβάλλοντος κ.ά.
β) παρακολούθησαν φαντασμαγορικά πειράματα
γ) εξέφρασαν τον γόνιμο προβληματισμό τους, που στάθηκε αφορμή για περαιτέρω συζήτηση με τους εισηγητές.
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει στη μαθήτρια Αθηνά Παπαδημητρίου από το τμήμα Β΄γ, η οποία ανέλαβε να παρουσιάσει το θέμα «Ο Άρης, μια παλαιά ΓΗ», στο πλαίσιο των μαθητικών εισηγήσεων κατά τη δεύτερη ημέρα τής εκδήλωσης.
Συμπερασματικά αποδεικνύεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν επιπλέον κίνητρα στα παιδιά για εμβάθυνση στις Φυσικές Επιστήμες, κάτι που το Σχολείο αφουγκράζεται πλήρως.
Υπεύθυνοι ήταν οι καθηγητές κ. Έφη Ταμπακάκη (Διευθύντρια, φιλόλογος), Χρήστος Γεωργίου (φυσικός), Σοφία Καλοκαιρινού (φυσικός) και Κωνσταντίνος Μιχόπουλος (φυσικός).
Πληροφορίες και υλικό από την εκδήλωση θα βρείτε στη διέυθυνση http://www.eef.gr/