Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Γ΄τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα με καθηγήτρια την κ. Όλγα Δασκαλοππούλου, είχαν την ευκαιρία μέσα σε διάστημα δύο μηνών να προσεγγίσουν το θέμα τής αλληλεγγύης και τής αλληλοβοήθειας μέσα από ένα διδακτικό σενάριο το οποίο έχει στόχο την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, την ενεργό συμμετοχή τους στις εργασίες και την συνειδητοποίηση τού τι σημαίνει "δρω συλλογικά".
Το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο εκπονήθηκε από τις καθηγήτριες κ. Αγγελική Γεωργακοπούλου,  Όλγα Δασκαλοπούλου και Έρη Λιάκου και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο τού 2016.
Το σύνολο των σχετικών εργασιών και δραστηριοτήτων προάγει την έννοια τής αλληλεγγύης και δίνει ένα μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο, αρκεί να στραφούμε προς τον Άλλον και να δράσουμε ατομικά και ομαδικά προς όφελος τού κοινωνικού συνόλου.
Έτσι πραγματοποιείται η κινητοποίηση των σημερινών μαθητών και αυριανών υπεύθυνων πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να προβάλουν το απόσταγμα τής γνώσης αλλά και των συναισθημάτων τους.
Συγκεκριμένα, προετοίμασαν κείμενο στη γαλλική γλώσσα, εργάστηκαν στην εκφορά τού προφορικού λόγου (άρθρωση, επιτονισμός, προφορά, φωνή) και δούλεψαν πάνω στην ψηφιακή τεχνολογία.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με την καθηγήτριά τους κ. Όλγα Δασκαλοπούλου, στις 5 Απριλίου 2017, και με τη βοήθεια και τις οδηγίες τής κ. Eliane Clancier, Εκπαιδευτικής Ακόλουθου τής Γαλλικής Πρεσβείας, είχαν την ευκαιρία να ηχογραφήσουν ζωντανά εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Στόχος τής εκπομπής είναι οι μαθητές να μιλήσουν σε στρογγυλή τράπεζα υποδυόμενοι ρόλους (δημοσιογράφου, εφήβων, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών, μελών διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων), να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ευαισθητοποιήσουν τους ακροατές τους.
Η ραδιοφωνική εκπομπή που ηχογράφησαν καταχωρίστηκε στη σελίδα Athenavox, στο παιδαγωγικό Webradio τού Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.
Το web-ραδιόφωνο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν την προφορά, τον επιτονισμό και τον ρυθμό τής γλώσσας, ενθαρρύνοντας τον γραπτό λόγο που δουλεύεται πάντα στην αρχή τής κάθε ηχογράφησης.
Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών, την ευκαιρία να λαμβάνουν όλοι τον λόγο, βελτιώνει τη διαχείριση τού χρόνου, τη λιτότητα και την ακρίβεια στον τρόπο έκφρασης των μαθητών, προωθώντας την ομαδική συνεργασία για την ανεύρεση πληροφοριών στη γαλλική γλώσσα.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με όλη τη διαδικασία στο στούντιο τόσο με την προετοιμασία που ήθελε αρκετό χρόνο όσο και με την ηχογράφηση η οποία έγινε μία και μόνη φορά.
Δεν έλλειψαν και τα απρόοπτα τα οποία όμως συμβαίνουν πάντα στο πρόγραμμα μιας ζωντανής εκπομπής.
Η κ. Eliane Clancier συνεχάρη τους μαθητές για την άψογη προετοιμασία τους, τη σωστή προφορά τους, την υπευθυνότητα αλλά και τη συνεργατικότητά τους.
Την εκπομπή μπορεί να ακούσει κάθε ενδιαφερόμενος πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://sons.audioblog.arteradio.com/audioblogs/static/player/embed.html?ids=3077690