Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το απόγευμα τής Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2018 μαθητές, γονείς και καθηγητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συναντήθηκαν στο θέατρο «Θησείον», όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο», τού Δημήτρη Σπύρου, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή τού Μουσείου Μπενάκη, τού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τού θεάτρου Θησείον και τής PRO4, που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο τού θεάτρου για νέους και παιδιά.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 12-18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την ιστορική περίοδο τής Ελλάδας από το 1966 έως το 1974, και γνωρίζουν σημαντικές σύγχρονες προσωπικότητες (Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Οδ. Ελύτης κ.ά.).
Επίσης, μαθαίνουν πώς ζούσαν οι συνομήλικοί τους πριν 40 χρόνια στην περιφέρεια, τι παιχνίδια έπαιζαν, πώς συμπεριφέρονταν και πώς σκέφτονταν.
Τέλος, ακούνε ζωντανά υπέροχα δημοτικά τραγούδια και δημιουργίες τού Μ. Θεοδωράκη.
Η παράσταση επίσης ασχολείται με τους στόχους που θέτει ένας έφηβος στην μαθητική του ζωή, όπως επίσης με τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους γονείς.
Οκτώ ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στους θεατές μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό, περιπέτεια, αγωνία και πάρα πολλές αστείες αλλά και συγκινητικές σκηνές.