Εκτύπωση
Μαθητές και καθηγητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος στην 1η ευρωπαϊκή συνάντηση μαθητών και καθηγητών των πέντε σχολείων τής Ευρώπης που συμμετέχουν, για τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “Μusic connects Europe”. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο τής Σικελίας από 4 έως 10 Μαρτίου 2018.
Οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης Ουρανία Παπαπαναγιώτου, Φαίδρα Γιέφτιτς-Δημητριάδου, Σοφία Αλεξίου μαζί με τους καθηγητές τους κ. Χαρίτωνα Γραικό και Αικατερίνη Ζωΐδου συναντήθηκαν στο Παλέρμο με μαθητές και καθηγητές από σχολεία τής Πολωνίας, τής Βουλγαρίας, τής Λετονίας, τής Ισπανίας και τής Ελλάδας με σκοπό την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων. Οι μαθητές όλων των σχολείων φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Ιταλών μαθητών τού σχολείου που τους υποδέχθηκε.
Όλοι οι συμμετέχοντες έφτασαν την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Cristal Palace, όπου τους υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι καθηγητές τού ιταλικού σχολείου καθώς και οι οικογένειες των Ιταλών μαθητών. Λόγω των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία τα σχολεία ήταν κλειστά. Έτσι τη Δευτέρα 5 Μαρτίου οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα τής πόλης (piazza Pretoria, Municipio di Palermo, la Martorana, Cattedrale di Palermo, Quatro Canti, Teatro Massimo,via Roma), ενώ την Τρίτη 6 Μαρτίου επισκέφθηκαν το κοντινό χωριό Monreale με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό και τα υπέροχα ψηφιδωτά. Και τις δύο μέρες γευμάτισαν σε παραδοσιακές ταβέρνες και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα.
Το πρωί τής Τετάρτης 7 Μαρτίου έγινε μια ζεστή υποδοχή στο θέατρο τού ιταλικού σχολείου. Η διευθύντρια καλωσόρισε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μίλησε για τις θετικές πλευρές τού προγράμματος Erasmus+ και ευχήθηκε μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη εμπειρίες παραμονή στο σχολείο και στην πόλη τους. Ανάλογες ήταν και οι ευχές τής υπεύθυνης καθηγήτριας και των τοπικών αρχών τής πόλης. Οι Ιταλοί μαθητές είχαν ετοιμάσει μια μικρή θεατρική παράσταση για το καλωσόρισμα. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους τού σχολείου και ενημέρωση για τη δομή και τη λειτουργία του. Μετά το μεσημεριανό φαγητό σε χώρο τού σχολείου οι μαθητές συμμετείχαν σε ηλεκτρονικές (e-twinning) και αθλητικές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα οι καθηγητές όλων των χωρών συζήτησαν για τη μέχρι τώρα πορεία τού προγράμματος καθώς και για τις μελλοντικές δραστηριότητες.
Την επομένη, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2018, οι μικροί μαθητές τού δημοτικού και τού νηπιαγωγείου, στην αυλή τού σχολείου, φορώντας παραδοσιακές στολές τραγούδησαν με τη συνοδία ακορντεόν παραδοσιακά τραγούδια. Κατά τη διάρκεια τής ξενάγησης οι μαθητές προσέφεραν χειροποίητες κατασκευές και γλυκίσματα. Στη συνέχεια, στο θέατρο τού σχολείου, οι μαθητές όλων των τάξεων παρουσίασαν μουσικές και χορευτικές παραστάσεις με γνωστές ιταλικές μελωδίες.
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου οι συμμετέχοντες μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες και τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει στα σχολεία τους σχετικά με την κλασική μουσική τής χώρας τους. Οι μαθήτριες τού Αρσακείου παρουσίασε την πορεία τής ελληνικής μουσικής (αρχαιότητα, Βυζάντιο, σύγχρονη εποχή) με έμφαση στο έργο τού Ν. Σκαλκώτα και τού Μ. Καλομοίρη. Στην προετοιμασία αυτών των εργασιών εμπλέκεται το σύνολο τής μαθητικής κοινότητας των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μετά το μεσημεριανό φαγητό ακολούθησε το τελευταίο εργαστήριο τής συνάντησης, όπου οι μαθητές τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική, ενώ οι καθηγητές προετοίμασαν την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βράτσα τής Βουλγαρίας.
Το βράδυ, σε σπίτι Ιταλού καθηγητή, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια γιορτή με τη συμβολή και των υπολοίπων Ιταλών καθηγητών που έφεραν φαγητά, γλυκά και αναψυκτικά. Μαθητές και καθηγητές, αφού με πολύ κέφι τραγούδησαν και διασκέδασαν, αποχαιρετίστηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Οι μαθήτριες τού Αρσακείου δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία και την εμπειρία τους.