Εκτύπωση
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με συνοδούς καθηγητές τον Υποδιευθυντή τού Σχολείου κ. Χαρίτωνα Γραικό, μαθηματικό, τον καθηγητή επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Παντελή Κατηνιώτη, την καθηγήτρια Γερμανικών κ. Περσεφόνη Τσαβδαρίδου, τη φιλόλογο κ. Μαρία Παπαργυρίου και την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μαίρη Σερβετά.
Οι μαθητές χωρίστηκαν αρχικά σε τρεις ομάδες, η καθεμία από τις οποίες παρακολούθησε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υλοποιούμενο από εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα με τίτλο «Ήλιος, άνεμος, νερό: Ενέργεια στο μέλλον», το οποίο αφορούσε στη διαχρονική αξία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε το πρόγραμμα «Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία», το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν το καλά δομημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής και κίνησης ανθρώπων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι μαθητές, τέλος, της τρίτης ομάδας έμαθαν πολλά σχετικά με την καθημερινή ζωή, την πολιτική κατάσταση, τα ήθη και τα έθιμα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια τής οθωμανικής κυριαρχίας, μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα...η ζωή των Ελλήνων μέσα από το βλέμμα των Ευρωπαίων περιηγητών». Τα προγράμματα αυτά, τα οποία σχεδιάστηκαν από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα τού Ιδρύματος, περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα πρωτότυπων εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
Στη συνέχεια, οι μαθητές μετέβησαν στην εντυπωσιακή αίθουσα τής «Θόλου», όπου παρακολούθησαν τη νέα διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1500 χρόνια Ιστορίας», η οποία αποτελεί προϊόν ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας των επιστημονικών συνεργατών τού Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Επρόκειτο για μια μαγευτική ξενάγηση στον πιο εμβληματικό λατρευτικό χώρο τής Ορθοδοξίας, που περιελάμβανε λεπτομερή αναπαράσταση τού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τού ναού και τρισδιάστατη περιήγηση στο εσωτερικό του με τον πλούσιο γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι διάφορες φάσεις κατασκευής τού μνημείου, καθώς και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία τής ζωής των Βυζαντινών.
Πριν από την επιστροφή στο Σχολείο πραγματοποιήθηκε σύντομος περίπατος στο άλσος Βεΐκου.
{gallery}PS/2018-19/AGYMPS/13340[/gallery}