Εκτύπωση

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, στο Θέατρο των Σχολείων, την πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία «Άλματα» (Leaps and Bounds, Hoppet 2007) τού σκηνοθέτη Πέτερ Νες, μια συμπαραγωγή Σουηδίας, Νορβηγίας και Γερμανίας, στο πλαίσιο τής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

 

Πρόκειται για μια ταινία που καταδεικνύει τα προβλήματα των μεταναστών τού τρίτου κόσμου στην Ευρώπη, αλλά και τη δύναμη τής θέλησης και τής αγάπης.

Δύο μικροί Κούρδοι, τα αδέλφια Άζαντ και Τίγκρις, φεύγουν από την πατρίδα τους χωρίς τους γονείς τους για να γλιτώσουν από τις άθλιες συνθήκες ζωής τού τόπου τους, με προορισμό τη Φρανκφούρτ,η όπου ζει ο θείος τους και όπου επρόκειτο να συναντηθούν με τους γονείς τους, όταν θα κατόρθωναν να βρουν και εκείνοι διαβατήριο.Όμως οι λαθρέμποροι που τους δίνουν τα διαβατήρια τους ξεγελούν και έτσι βρίσκονται στη Στοκχόλμη, μαζί με μια οικογένεια συμπατριωτών τους, που προσπαθεί να εξασφαλίσει την παραμονή της στη Σουηδία.

Τα δύο αδέλφια περνούν δύσκολες στιγμές σε μια χώρα τελείως διαφορετική από τη δική τους, τής οποίας τη γλώσσα δεν γνωρίζουν, χωρίς φίλους και μια οικογένεια που τους κακομεταχειρίζεται.
Ωστόσο ο Άζαντ μαθαίνει γρήγορα τη γλώσσα, αρχίζει να αποκτά φίλους στο σχολείο που πηγαίνει και, το κυριότερο, του δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθεί με το αγαπημένο τού άθλημα, το άλμα εις ύψος, και να διαπρέψει.
Μάλιστα χάρη σε αυτό του το χάρισμα τα δύο αδέλφια θα καταφέρουν τελικά να ξαναβρούν τους γονείς τους.

Στο τέλος τής προβολής ακολούθησε σχολιασμός τής ταινίας και συζήτηση με τους μαθητές, την οποία συντόνισε η φιλόλογος κ. Μ. Δουζίνα.