Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές των Βγ και Βδ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν, την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, τό Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, στο Μοσχάτο.


Είναι ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στον χώρο τής Πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα τής δεκαετίας τού 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.
Τους μαθητές υποδέχθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΕΛ.Μ.Π. κ. Γεώργιος Τσεκούρας. Τους αφηγήθηκε σύντομα την ιστορία τής Πληροφορικής, αναφέρθηκε στους πρωτοπόρους και στους σπουδαιότερους εκπροσώπους της -μεταξύ των οποίων και η Άντα Λάβλεϊς, κόρη τού λόρδου Βύρωνα- και στη συνέχεια έδειξε τους πιο παλιούς προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές τού Μουσείου που χρονολογούνται από τη δεκαετία τού '70.
Μετά σήκωσε ένα παλιό φορητό τηλέφωνο (κινητό) που ήταν μόνο τηλέφωνο! Ενώ σήμερα αυτό το τηλέφωνο είναι και φωτογραφική μηχανή και κασετόφωνο και βίντεο και χάρτης και ατζέντα κ.λπ. Τόσα πολλά που κάποτε, παλιά, δεν θα έφταναν ούτε δέκα χέρια να τα μεταφέρει κανείς. Και έκανε τα παιδιά να γελάσουν όταν ο ίδιος προσπάθησε να σηκώσει όλες μαζί αυτές τις συσκευές.
Αναφέρθηκε όμως και στους κινδύνους που συνεπάγεται η δημόσια έκθεση τού ανθρώπου στον ιστό και στην προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά: «όταν δεν πληρώνεις για ένα προϊόν, τότε το προϊόν είσαι εσύ». Επέκρινε τη μανία των ανθρώπων που, αντί να βιώνουν κάποιες στιγμές, τις φωτογραφίζουν και συμβούλευσε τους μαθητές να ζουν τη στιγμή και όχι μόνο να τη φωτογραφίζουν.
Κλείνοντας την τόσο ενδιαφέρουσα ζωντανή ξενάγηση στον ψηφιακό κόσμο,  ο κ. Τσεκούρας είπε ότι το συγκεκριμένο -αλλά και όλα τα μουσεία γενικά- προβάλλουν τα σπουδαία έργα τού παρελθόντος, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους, διότι μόνο αν ξέρουμε πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε, θα ξέρουμε και πού να πάμε. Ευχήθηκε τέλος στους μαθητές να κάνουν και αυτοί κάτι άξιο ώστε να τους θαυμάζουν στο μέλλον.