Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2020 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν στο θέατρο «Κνωσός» την παράσταση τής αρχαίας τραγωδίας «Ελένη» τού Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία τού Λάμπρου Τσάγκα.

Πρόκειται για μια παράσταση η οποία πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει συμβάλει επιτυχώς στη εξοικείωση χιλιάδων μαθητών με το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Στην έναρξη τής παράστασης σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη τού διακεκριμένου φιλολόγου, κριτικού και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλου γίνεται σύντομη αναφορά στη σημασία τής τραγωδίας και ειδικότερα στην ηρωίδα Ελένη, που είναι σύμβολο διαχρονικό και πηγή συνεχούς έμπνευσης λογοτεχνών από την αρχαία εποχή ώς σήμερα.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση, γνωρίζοντας την πλοκή τού μύθου από το κείμενο τής τραγωδίας που διδάσκονται εφέτος.

Επίσης, προβληματίστηκαν πάνω στα διαχρονικά μηνύματα τής συγκεκριμένης τραγωδίας, τα οποία σχετίζονται με τον πόλεμο, το απροσδόκητο τής ανθρώπινης μοίρας, την αντίθεση ανάμεσα στο «είναι και το φαίνεσθαι», τον ρόλο των θεών κ.λπ.

Στη συνέχεια ακολούθησε περίπατος στο «Αττικό Άλσος» με τη συνοδία των καθηγηττών κ. Δεληγιαννάκη Ελισάβετ, Ημέλλου Κατερίνας, Σκούρτη Μαρίας, Καργάκου Γιάννη και Κόκκοτα Θοδωρή.